Полша, Унгария, Чехия и Словакия призоваха конгреса на САЩ да им помогне с американски природен газ и така да намалят зависимостта си от Русия, съобщи Financial Times.

В безпрецедентно съвместно писмо до топ сенатори и конгресмени посланиците на четирите държави във Вашингтон искат облекчаване на ограниченията за износ на втечнен газ за Европа.

Кризата в Украйна отново съживи страховете от навика на Русия да използва своя природен газ като геополитическо оръжие. Посланиците отбелязват, че страните им внасят около 70% от необходимия им газ от Москва.

"Американският природен газ ще бъде добре дошъл в Централна и Източна Европа и облекчаването на условията за износ на втечнен газ за съюзнически държави ще бъде от ключово значение“, пише в писмото до Хари Рийд, лидер на мнозинството в Сената, и до Джон Бонер, председател на Камарата на представителите.

В момента САЩ не продават втечнен газ за Европа и Конгресът няма пряк контрол над одобренията за износ. Това зависи от Министерството на енергетиката и посланиците намекват за бюрократичния процес, наричайги го „главното препятствие“.

"Енергийната сигурност не е въпрос от днес за утре за милиони граждани на нашия регион. Това е е един от най-важните проблеми на сигурността на съюзниците на Америка в Централна и Източна Европа“, се казва още в писмото.

Дори и да бъдат премахнати административните пречки обаче, САЩ не могат да помогнат на Европа още днес с природен газ, защото първият им терминал за износ на втечнен газ ще бъде завършен през втората половина на 2015 г.

Привържениците на по-либерални правила за износ твърдят, че това ще бъде сигнал към руския президент Владимир Путин, че САЩ няма да изоставят съюзниците си да бъдат наказвани поединично.

Новите технологии в САЩ предизвикаха бум в добива на петрол и газ от шисти и така страната задмина Русия като най-големия производител на природен газ в света.

Писмото на посланиците идва в момент, когато „Газпром“ заплаши, че отново може да прекрати доставките за Украйна и така напомни за газовата криза от началото на 2009 г.

България все още получава 90% от газа от „Газпром“ по единствената тръба, която минава през територията на Украйна.