Много момичета си мечтаят когато пораснат да станат принцеси. Но в киното това е доста хлъзгава повърхност, защото за втора поредна година наградата БАРФТА – британският еквивалент на американската „Златна малинка” – победител в категорията за най-лоша актриса е звезда, която играе реално съществувала кралска персона.

Никол Кидман беше провъзгласена от Британската академия за глупави филми и ужасна игра за най-некадърната актриса заради ролята на Грейс Кели във филма „Принцесата на Монако” на режисьора Оливър Деън. Показана на миналогодишното издание на фестивала в Кан, лентата беше посрещната със смях в залата и не беше пожалена от критиците.

Журито на британските „Златни малинки” окачестви филма като „позора на Монако” и още „лента, в която решителна жена се опитва да накара супербогатите хора да си плащат данъците.”

Година по-рано на мушката на БАРФТА беше биографичната лента за принцеса Даяна и заслужено си спечели призовете за най-лош филм и за най-лоша актриса – Наоми Уотс, отново австралийка. Критиците нарекоха нейното изпълнение „провал в библейски мащаб”.

Позорната награда е печелена и от филм, режисиран от Мадона – W.E., за историята на разведената американка Уолис Симпсън и абдикиралия заради любовта си към нея престолонаследник на Британската империя Едуард VIII.

Площад "Славейков".