Денят започна с неяснота около избора на председател на Народното събрание. Още преди обяд обаче депутатите от "Има такъв народ" подкрепиха кандидатурата на ГЕРБ и ДПС Рая Назарян. Тя е и един от вариантите за служебен премиер, ако се стигне до предсрочни избори през есента. Назарян беше избрана със 131 гласа "за", 66 "против" и 38 "въздържал се".

Председателят на "Величие" Николай Марков заяви днес в парламента, че е бил натискан с компромат. По думите му представители на три парламентарни формации му показали вчера преди първото заседание на 50-ото Народно събрание запис, с който се опитали да го склонят да подкрепи Рая Назарян за шеф на парламента, както и да издействат гласове за кабинет. И депутатът от "Величие" Дарин Георгиев сподели днес пред "Нова", че Марков е бил притискан.

Източници на Клуб Z от ЕС съобщиха, че в понеделник ще бъде приет допълнителен санкционен пакет срещу Русия, който този път ще засегне над 100 лица и дружества. Той ще включва мерки срещу сектора на втечнения руски природен газ. По всяка вероятност ще става дума не за забрана на вноса му в ЕС, а за мерки срещу реекспортирането му през европейски пристанища към трети държави.

Върховният административен съд (ВАС) постанови окончателно, че новата организация на движение по софийските булеварди "Витоша", "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен", която доведе до протести на столичани, трябва да бъде прекратена. ВАС постанови, утвърждавайки решението на предишната съдебна инстанция, че липсва генерален план на движение, а промените не са минали през съгласувателна процедура. Те не са били одобрени и от Столичния общинския съвет по предложение на кмета.

Малко след това ГЕРБ И БСП в София настояха за оставка на зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов, а хората на Борисов в Столична община поискаха отново и оставката на кмета Васил Терзиев.

Междувременно лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов опроверга във фейсбук критиците на партията му, които смятат, че ИТН е третият партньор в коалицията между ГЕРБ и ДПС след днешната подкрепа за Рая Назарян. "Такава е ситуацията, че явно се налага да повтарям някои неща, защото има хора, журналисти и шарлатани, които нещо не разбират", написа Трифонов в социалната мрежа. 

Президентът на Румъния Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО. Това премахва и последната пречка пред заемането на позицията от Марк Рюте.

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил бяха избрани от 14-те представители на БПЦ като кандидати за следващ патриарх на България. Избраният на 30 юни патриарх ще наследи Неофит, който почина на 13 март тази година.