Ивелин Михайлов, както и охранителната фирма около т. нар. Исторически парк "Пазителите", са повече от добре въоръжени, като имат скромен арсенал. На Михайлов се водят 22 нарезни ловни карабини, 5 броя гладкоцевни пушки, 6 броя заглушители за дългоцевни оръжия.

Всички те били съвсем законно притежавани, били правени множество проверки. Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР във Варна старши комисар Андрей Ангелов. Като обяви "тук съм категоричен няма нищо нередно". Тази информация беше изнесена по време на изслушване във временната комисия за т. нар. Исторически парк. Докато течеше заседанието, отвън създателят на парка Ивелин Михайлов беше си организирал протест в своя защита, на който имаше плакати с надписи "Свобода за Ивелин" (който си е съвсем свободен и ръководеше мероприятието).

Освен това самата охранителна фирма "Пазителите" има разрешително за 4 броя късоцевни оръжия "Глок". Но парадоксално, по думите на Ангелов, при охранителите нямали разрешително за такъв вид оръжие и при проверките никога не са били с него.

"Реално оръжията се водят собственост и позиционирани във фирмата", каза още шефът на Областната дирекция във Варна.

Разрешителните за това немалко количество оръжия обаче не е от Варна, на територията на която е Ветрино и съответно т. нар. Историческа парк, а от полицията в Ловеч.

По думите на Ангелов проверявана била и дейността, свързана с обучаването на хора в стрелба и други бойни умения, като редица публикации свързаха тази дейност с подготовката на паравоенни формирования.

"Знаем за инициативата от страна на Ивелин Михайлов и охранителите от фирмата да ходят и да стрелят на законно стрелбище в Балчик. И там се направили проверка по линията на КОС. Самото стрелбище дава оръжия на хора, когато са с инструктор", каза той.

И този сигнал бил проверен и нямало нищо нередно, заключи областният полицейски шеф.

"Ако има лица, за които не знаем, че са част от групата около Историческия парк, и някой има информация, с най-голямо удоволствие ще направим проверка", обеща иначе той.

Ангелов обяви и че от много години не спират да работят по казуса "Исторически парк". "Правим проверки на 67 фирми, свързани някак си с Ивелин Михайлов, разглеждаме варианти на икономически престъпления. Продължаваме да извършваме проверки", обясни директорът на ОД на МВР - Варна.

Към момента при тях нямало информация хора да са притискани да си продават имотите.

Преди това и служебният министър Калин Стоянов, и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев посочиха, че Ивелин Михайлов и фирмите му са били много проверяни. Според Стоянов от 2016 г. до сега МВР е работело по общо 28 проверки по сигнали (няколко са реципрочни сигнали от Ивелин Михайлов и сие срещу хора, които са се оплакали от тях). Главният секретар изброи 24 броя проверки и сигнали. Повечето обаче са прекратени. Интересно е, че до МВР-Провадия има 13 сигнала, проверките по тях са прекратени (с изключение на последната, която е проверка по жалба на Михайлов срещу Симон Милков). Накрая Стоянов обобщи - от всички само една проверка е стигнала до съдебна фаза - за измама, но няма постановление, има 5 активни преписки, две-три са изпратени до Районна или Окръжна прокуратура, но няма произнасяне по тях.

Става въпрос за сигнали за евентуални данни за извършени престъпления - както икономически, така и криминални, още министърът.

„Всички преписки, след като са изработени, са изпращани на съответната компетентна прокуратура. Голяма част от тях са с отказ за образуване на досъдебно производство. Има няколко, които и към момента са в прокуратурата, и няма произнасяне“, обясни той.

"Има образувано едно следствено дело, въз основа на наши материали, което в момента се разследва, предполагам, от Окръжен следствен отдел - Варна"Има налични може би около пет или шест преписки, които и към момента се работят от областната дирекция", каза той по-късно и пред журналисти.

Той уточни, че образуваното досъдебно производство е за документна измама, а във всички останали случаи можем да говорим само и единствено за извършване на проверки по постъпили сигнали. 

Има ли чадър над т. нар. Исторически парк и Ивелин Михайлов

На въпрос при толкова голямо количество на прекратени проверки дали има "чадър" над разследванията, вътрешният министър заяви, че такъв няма.

"Категорично в МВР няма чадър над Ивелин Михайлов. За другите институции не мога да кажа."

Той добави, че може да гарантира за областния директор на МВР - Варна.

"Има възможност да проверим служителите, които са работили по съответните преписки, както и да дадем информация за прокурорите, които съответно са издавали отказите или са образували следственото дело", каза още Стоянов. 

15 от проверките са образувани от Областната дирекция на МВР във Варна, като те са свързани с финансови измами, пирамидална структура ли е т.нар. парк, пране на пари, частната охранителна фирма, издаването на безплатния вестник и откъде идват парите за това, нарушения около изборите, заплахи и хулиганство.

"Има съмнение за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близки до данъчната. В момента се извършва допълнителна проверка", добави Калин Стоянов.

Според директора на Областната дирекция на МВР във Врана от 2015 г. до 20204 г. с името на Вася Михайлова има над 400 записа на сделки с недвижими имота, като тя е купувачът.  Той изказа "обоснованото предположение", че имоти са били прехвърляни няколко пъти като в схема за пране на пари, сделките са по занижени цени, после се продават на реалната им стойност.

През 2019 г. е извършена проверка за осъществяване на инвестиционна дейност по закупуване на акции, образувано е досъдебно производство, което на по-късен етап е прекратено от прокуратурата, посочи още вътрешният министър пред временната комисия.

Отново през същата година, според данните на Калин Стоянов, има проверка по анонимен сигнал, че дружеството „Together“ ООД със собственици Вася Йорданова, бивша съпруга на Михайлов, други лица и самият Михайлов създават финансова пирамида, която има за цел да заблуждава инвеститори и да им продава фалшиви акции, като ги заблуждава за реалната цел на проекта „Исторически парк“ и евентуалните печалби. С постановление на Варненската районна прокуратура е отказано образуване на досъдебно производство.

Има проверки и за неправомерно придобиване на недвижими имоти в землището на с. Неофит Рилски, като има съмнение за схема за изпиране на пари, като имотите се купуват на занижени цени.

През 2024 г. е извършена проверка във връзка с данни за множество лица, регистрирани на различни места в община Ветрино с цел да гласуват за партия „Величие“. Районната прокуратура във Варна постановява отказ за образуване на наказателно производство.

Сега тече проверка по прокурорска преписка на Варненска районна прокуратура, свързана с местните избори от 2023 година. Изискани са данни от Община Ветрино за адресните регистрации за периода 30 април  – 9 декември 2023 г. в населени места в общината. Възложени са действия по установяване дейността на дружеството „Пазители“, извършвали пропускателни режим на изборните секции на територията на община Ветрино, посочи Калин Стоянов.

В РУ-Провадия, където е т. нар. Исторически парк, извършените 13 други проверки за случаи от битов характер, скандали, заплахи, следене.  Първата е от 2019 г. и касае смърт на охранител на "Исторически парк". През следващите години има още проверки за леки и средни телесни повреди, конфликти между Михайлов и жители на село Неофит Рилски и други.

Членовете на парламентарната комисия са били заплашвани и обиждани от страна на хора, близки до Ивелин Михайлов. За това първо намекна Цвета Рангелова от "Възраждане", която я председателства. Имала сигнали, че народни представители, членове на временната комисия, били обект на "нерицеприятни съобщения, граничещи със закани".

Георги Георгиев от ГЕРБ, докато задаваше въпрос, също обяви, че е имало срещу него "вълна от нападки, обиди и заплахи".

По-късно от заседанието бяха изведени трима души, които заснемаха както депутати, така и служебния вътрешен министър Калин Стоянов.