Председателят на ВКС Галина Захарова и върховните съдийки от ВАС Атанаска Дишева и Олга Керелска - това бяха трите "гласа в пустиня“, които, разбира се, не стигнаха, за да попречат да бъде възобновена от този ВСС процедурата за избор на нов главен прокурор.

И тя тръгна – така както, я виждаше Прокурорската колегия (същата, която експресно "посече" предишния си фаворит Иван Гешев, постави Борислав Сарафов за и.ф., а сега рестартира процедурата със свое заседание "на пожар" в понеделник).

Единомислие с традиционно единодушната ПК показаха председателят на ВАС Георги Чолаков, представляващият Боян Магдалинчев и останалите членове на Съдийската колегия, които традиционно гласуват анблок (и от които нито един не взе думата за аргументи, б.а.).

За илюстрация - Магдалинчев даже гласува от колата, докато го возят!

Същите три гласа единствени подкрепиха контрапредложението на Атанаска Дишева да бъде прекратена сегашата процедура с аргумент, че този Пленум на ВСС не е компетентен.

Дебатът днес очаквано се въртеше около поредицата от събития – стартирането на процедурата на 22 юни 2023 г. след свалянето на Гешев, конституционните промени от времето на „сглобката“ от края миналата година, отмяната на голяма част от тях на 26 юли т.г. от КС и възстановяването напълно на предишното положение - с Пленум, Съдийска и Прокурорска колегии.

Към промените обаче имаше изричен текст в преходни и заключителни разпоредби - че временно останалите членове на Висшия съдебен съвет (на съдиите) и Висшия прокурорски съвет, до избор на нови нямат право да упражняват правомощия та си по избор на "тримата големи". Това и изтъкнаха Захарова, Дишева и Керелска, плюс други аргументи.

Опонентите им напротив - казаха, че след като е отменена самата материя, към която са били написани споменатите временни ограничения, те не са релевантни.

Макар че, очаквано, в понеделник процедурата в блиц режим бе претупана от прокурорите "по вода", днес в Пленума стана истинска битка - трите срещу мнозинството, в рамките на около 1 ч. 40 мин.

Опонентите от мнозинството изтъкнаха аргумент, че всяко производстно се възобновява, "когато отпадне основанието за спиране". Както е известно, през цялото време те твърдят, че това не е нова процедура за избор на нов главен прокурор, а рестартиране на старата, спряна заради изчакването на КС.

Бе намесена политиката, бе намесено и Народното събрание, което с бездействието си - например вече повече от две години да излъчи свои хора за новия ВСС, всъщност ограничава правата на важен за държавата орган. И че не може той да спре да действа в пълен обем, заради отказа на друг орган (парламента) да си свърши задълженията.

Олга Керелска приведе много аргументи, като напомни освен другото ситуацията от 2017 г., когато президентът веднъж върна избора на Георги Чолаков за председател на ВАС - направен от стария съвет "на ура" в последните дни на мандата му. Именно с аргумента, че е редно новият ВСС да посочи волята си (е, той пак избра Чолаков, но това е друга тема - б.а.).

"Аргументът за изтекъл мандат е също много съществен и не трябва да бъде подценяван. Нямаме ясен отговор от КС дали като ни е изтекъл мандатът, бихме могли да осъщестявваме процедура за избор", каза тя.

И дори даде идея - да се изчака, ако някой оправи законодателството или пък да отправи такова конституционно питане.

"Действително считам, че не е редно ние, които работим вече почти две години след изтичане на нашия мандат, да определяме лицето, което фактически ще ръководи Прокуратурата на Република България за следващите седем години", каза Керелска.

Срещу нея скочи Георги Чолаков с преинтересния аргумент - че те назначават дори младши съдии, които ще правораздават по 20-30 години в системата, и върховни съдии. Какво тогава значат някакви си 7 г.

"Реално ние и в момента кадруваме и продължаваме да кадруваме извън мандата си, като назначаваме на всички нива магистрати, които много по-дълго ще бъдат в съдебната система", посочи той едва ли не пренебрежимо малката роля на главния прокурор.

Огнян Дамянов - острие на прокурорите, обяви, че след като КС е отменил конституционните реформи, споменатите преходни и заключителни разпоредби са отпаднали.

И...

... правомощията на Пленума са възстановени в пълен обем и едно от тях е – да предлагат на президента да назначи главен прокурор."

Той посочи сериозен аргумент - че КС презд юли 2023 г. вече отклони (изобщо отказа да се произнесе) по опита на Иван Гешев да иска задължително тълкуване - допустимо ли е ВСС с изтекъл мандат да взима решения, в случая в огледална ситуация, за "импийчмънт" (между другото нито един от Прокурорската колегия нито веднъж не изговори името на Гешев - б.а.).

И че по определение "ВСС е постоянно действащ и функциониращ орган", а не е орган с мандатен статут, а това, че е определен мандат на изборните членове 5 години, "това не означава че ВСС има такъв мандат".

„Не е възможно да съществува ВСС с изтекъл мандат, тъй като като ВСС е постоянно действащ орган и няма мандат – мандат имат неговите членове“.

Атанаска Дишева, без изненади, надълго аргументира становището си - че има липса на легитимност на този ВСС да избира главен прокурор.

Тя сериозно се обърна сещу поддръжниците да се стартира процедурата, като ги попита - защо не се занимават с избор на председател на ВАС и на нови членове от професионалната квота на самия ВСС:

„По вашето тълкуване следваше тази процедура (за председател на ВАС) да бъде открита от началото на месец август?! Същото се отнася и за избор на членове от ВСС от професионалната квота.

Не разбирам защо днес се занимаваме с процедурата за главен прокурор, а не се занимаваме с тези две съществени процедури.“

Тя даже изреди, че ако се гледа във времето – главният прокурор трябва да е последен от трите.

Случайно - точно на тези аргументи не се намери отговор.

Цветинка Пашкунова обаче също се застъпи - че те са длъжни по закон в момента да възобновят процедурата. Тя дори даде екзотичната идея – ако трябва, винаги може процедурата после да се спре. А с представената хронограма изборът щял да отнеме близо 4 месеца, т.е. - имало време да се избере и нов ВСС.