За първи път от създаването си преди над три десетилетия Движението за права и свободи, доскоро смятано за непоклатима величина на небосклона на появяващи се и залязващи партии, ще участва на избори в две версии - в едната коалиция ще присъства името ДПС - на Делян Пеевски, а другата около Ахмед Доган излиза с "алианс". Гласуването в неделя ще е и своебразно преброяване на силите в двете фракции и коя надделява. Социологическите агенции в последните си преди вота изследвания измерват вече съвсем сближени позиции на "ДПС-Ново начало" и "Алианс за права и свободи" (АПС) като в началото на кампанията коалицията около Доган имаше значително по-добри резултати и предни позиции.

Според данните на "Алфа рисърч"* АПС около Доган взема 7,9 на сто, а "ДПС-Ново начало" на Пеевски - 7,4 на сто. "Маркет линкс"** дава  за "Алианс за права и свободи" - 8,3 на сто, а за "ДПС - Ново начало" - 7,2%. Останалите агенции, представили своите последни сондажи преди вота, също дават на двете формации проценти между 7 и 8 с преднина в рамките на статистическата грешка за алианса на Доган.

Защо обаче реалните гласове, които ще получат двете коалиции, представляват сериозно предизвикателство да бъдат отчетени от социологическите измервания и всъщност може да се окаже, че крайният резултат ще бъде доста далеч от предварителните прогнози. Самите социолози по отношение на този вот неслучайно правят редица уговорки. Защото има поредица от фактори, които крият неизвестни и могат да окажат влияние върху резултатите на 27 октомври.

Вотът от Турция

Вотът от Турция, най-масовият от гласуването в чужбина, е величина, която винаги крие предизвикателства, но на тези избори в най-голяма степен. Как ще се разпределят предпочитанията - към Доган или към Пеевски, кой ще надделее, каква ще е избирателната активност, ще има ли по-слабо гласуване и т.н., са въпроси без отговори към момента. Към фактологическата част може да се припомни как бившият кмет на Кърджали, заел страната на Доган в битката за ДПС, Хасан Азис по време на кампанията се оказа с повдигнато обвинение и забрана да напуска страната. По думите на Джевдет Чакъров Азис е бил човекът в ДПС-Доган, който отговаря за контакта с българските граждани в Турция. При около 50 хил. гласа (условно), които идват от избирателите в съседната държава, и ниска избирателна активност, този вот може да има доста по-голяма тежест.

Факторът "страх", "принуда"

Факторът "страх" може да доведе или до смяна на предпочитанията, или до въздържане от гласуване. Същевременно той влияе и върху отговорите на респондентите в анкетните карти при социологическите проучвания, което допълнително изкривява предварителната картина и не я ясно колко искрени са те.

Докато в районите, в които няма компактно турско население или избиратели, които напоследък гласуват за ДПС като ромски общности, кампанията премина с досада и повече от вяло, на местата, където срещат интересите си двете фракции се разгоря повече от кална борба.

Натиск от държавни институции чрез задържането на хора, приближени до Доган, като Джейхан Ибрямов (отговарящ за структурите в Движението допреди разцеплението), на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер (вече под домашен арест), обвиненията срещу Хасан Азис, разправи по места - последно от фракцията на почетния председател се оплакаха, че сеновал на кандидат в Хасково и виден техен представител в Стамболово Себахатин Халил е запален по политически причини, слухове (къде е Пеевски), вкарване на сюжета с "някой иска да убие "момчето" и т.н. може да действа в две посоки. Едната е създаването на страх, голям страх от отмъщение, подкрепян и от създаване на съзнанието в избирателите, че държавните органи са готови да действат като политически бухалки. Другата, на която разчита ДПС-Доган с шумните си оплаквания, е реакцията на възмущение, на протестен вот срещу натиска. Както и възприемането на хората на почетния председател като жертви, несправедливо тормозени. 

Разбира се, не е за подценяване и комбинирането на тоягата с морков. Т.е. щедрите обещания, които сега идват от страната на "новото начало" за местни проблеми, които са били затлачвани с години и демонстрацията на мощ и възможности, също могат да повлияят на избирателите на ДПС, които десетилетия наред бяха изоставени и необгрижвани от своите политически представители, проблемите на това население - системно неглижирани. Неслучайно и Пеевски говореше за "дерибеи", тази дума не му е хрумнало отникъде, вкарал я е, защото тя е била вече в обращение сред хората. 

Купеният, контролиран, повлиян, стимулиран... всичките варианти на недоброволен вот

Този вот във всичките си разновидности може да се окаже основен играч във войната на ДПС-тата. Измеренията му ще могат да бъдат след 27 октомври само донякъде оценени. Факт е обаче, че на предишните предсрочни парламентарни избори тази година, вече като съпредседател Делян Пеевски така се въдхнови да демонстрира колко е способен, че ДПС се оказа втора сила след ГЕРБ (за кратко) и то с компактни гласове от области, в които турско население няма, а Движението не е имало влияние. Според изборни експерти наличието в изборни секции на бюлетини само на една партия, особено ако е съчетано с гласувания за други политически сили на предни вотове, е силна индикация за купен вот. Така че ще е важно какво ще е и съотношението между етническо-партийно мотивиран срещу купен/контролиран вот. Трябва да се има предвид, че сега Пеевски е още - да го кажем, "по-мотивиран" изцяло и на всяка цена да завладее партията, т.е. може да се предполага, че ще увеличи размаха. През последните седмици полицията много активно се снима насред акции срещу брокери на гласове, но служебният вътрешен министър Атанас Илков внимателно избягва да назовава имената на партиите и политиците, за които се купува. Той даже обвини "БГ- елфите", че пречат на полицията да работи, след като гражданските активисти пуснаха списъци с имена на дилъри на гласове. В тази връзка Ивайло Мирчев от "Да, България" обяви, че МВР всъщност с акциите си отстранява конкурентите на Пеевски, за да падне цената на глас.

Друг интересен детайл е, че водач на листа в коалицията на Пеевски на тези избори е предшественикът на Илков - Калин Стоянов. Бившият вътрешен министър дълго време отказваше да напусне поста си, като се радваше на защитата на ГЕРБ и на Пеевски. Същевременно по време на миналите избори той почти не отчете купуване на гласове, като повтаряше (заедно с отново служебния премиер Димитър Главчев) колко честни и прозрачни са били те.

Има и още други елементи от картината, които могат да действат в едната или другата посока:

Ролята на други технологични фактори

Други техтологични фактори като състав на избирателните комисии - и влияние върху организация, (не)прозрачност на самия процес на гласуване, също оказват влияние. Те са особено значими в малки населени места, където живее немалка част от традиционния електорат на ДПС.

Влиянието на местните общностни лидери

Гласуване по взаимстване, в донякъде затворени общности като изцяло турски села, например, може да е сериозен фактор, особено при избиратели, които не могат ясно да се ориентират какво точно се случва и кой е прав. "ДПС-Ново начало" прибягна към слагането на кметове начело на листи (похват, използван и от ГЕРБ, но по други причини). Така водач на листа е Ерол Мюмюн, кметът на Кърджали, традиционната крепост на ДПС, която обаче поддаде на Пеевски. Следват в МИР-Кърджали кметовете на Джебел и на Черноочене - Неджми Али и Айджан Ахмед. Интересен пример е и бившият кмет на Руен, община, основно с турско население, в Бургаска област. Исмаил Осман "пристана" на Пеевски и оглави листата в Бургас. В областните структури заявиха подкрепа за Доган, така че развръзката там предстои и ще се види дали е проработил този подход на "феномена".

Значението на имената и къде е абревиатурата ДПС

Пеевски спечели името ДПС, което присъства в названието на коалицията му. За много от традиционните избиратели абревиатурата действа донякъде като червена лампичка и е достатъчна за избора на бюлетина. По дълго създаван навик, това са правили толкова години. Така че името има значение, особено при електорат, който е по-ниско образован. Затова и битката беше люта, а в нея отново се оказа, че има и трети участник в помощ на Пеевски - включи се ВАС с правно озадачаващо решение.

Авторитетът на почетния председател и страхуването с нов "възродителния процес"

Доскоро Ахмед Доган, почетен председател и основател на Движението за права и свободи, имаше статут на "свещена крава", портретът от стената, на който се покланят и чиято воля не се оспорва. Радваше се на особен ореол. През последните месеци обаче реномето му - дори и в сюжета с изгонването му от "сараите", и заради въпросите защо е допуснал и дал власт на Пеевски, пострада. Той вече изглежда уязвим. Така че стои и тук въпросът кое ще надделее - предаността или разочарованието, бягството от по-слабия към по-силния... Доколко думата на Доган е запазила силата си, или вече не действа? Доколко е силен и страхът от вечното плашило нов "възродителен процес", с което през годините ДПС щедро си служеше, за да държи под свое командване българските турци?

Това са все неща, които имат значение. И които правят резултата от войната на ДПС-тата на изборите в неделя повече от трудно предсказуем и прогнозируем. 

---

*Изследването е проведено в периода 20 – 23 октомври 2024г. от "Алфа рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

**Проучването на "Маркет линкс" е направено в периода 15-20 октомври сред 1014 пълнолетни лица. То е по поръчка на бТВ и е осъществено по метода на пряко лично интервю и онлайн анкета.