"Трябва не да търпим западните санкции, а да ги използваме за достигане на нови равнища на развитието ни."

Това заяви днес руският президент в телевизионното предаване "Пряка линия с Владимир Путин". То е 13-ата подобна негова изява от 2001 г. насам.

"Проблемът не е в санкциите, а в това, че в страната трябва да бъдат създавани нови методи за управление на икономиката", каза Путин.

Той припомни, че е казал на среща с бизнесмени, че не трябва да се очаква скорошно вдигане на санкциите срещу Русия.

Президентът изтъкна, че за последната година доходите на гражданите са намалели с 11,4 на сто. Причина е ръстът на инфлацията, чиято спирала властите не успели да спрат. Освен това години наред заплатите в Русия нараствали с изпреварващи темпове по отношение на увеличаването на производителността на труда.

Други проблеми за Русия били работата в "сложни външноикономически условия".

И все пак положението не било зле, стана ясно от статистиката, която цитира Путин.

"Миналата година руският брутен вътрешен продукт скочи, макар и само с 0,6 на сто. Поставихме абсолютен рекорд по добив на петрол - 525 милиона тона. Събрана е една от най-богатите реколти - 105,3 милиона тона. Рублата се стабилизира. Лош сигнал обаче са намалелите капиталовложения в дребния бизнес", каза руският лидер.

Според него бюджетен дефицит от 3,7 на сто е напълно приемлив.

"Икономиката ни може да се възстанови по-бързо, но пак някъде за 2 години." Така Путин отговори на въпроса дали ще се самокоригира. Той прогнозира този срок преди няколко няколко месеца.

Като най-големи успехи на страната за изминалата година държавният глава определи присъединяването на Крим и Севастопол, работата в сложни външноикономически условия, успешната и победна олимпиада в Сочи.

"Не можем да предскажем какви заплахи ще имаме тази година. Но ако съхраняваме устойчивата политическа ситуация и запазим консолидацията на обществото, никакви заплахи не могат да бъдат страшни", каза още Путин.