"Днес отдаваме почит на загиналите по време на арменския геноцид, но нека си спомним и за другите етнически групи в Османската империя, подложени на многовековно преследване, между които и българското население, което осоебно във втората половина на XIX в. става жертва на Баташкото клане, на кървавия погром над Априлското въстание и много други такива събития, стреснали и ужасили тогавашната европейска общественост".

Това каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Тези думи са част от изявлението му при дебатите по приемането на резолюцията по повод 100 години от аренския геноцид в европарламента.

Изказването на Ковачев можете да видите тук.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк пък се изказа, следвайки традиционната линия на ДПС за непризнаване на арменския геноцид. Според Кючюк от спорни исторически събития не трябва да се правят съврменни политически конфликти.

Вчера евродепутатите приеха резолюция по повод 100 години от арменския геноцид.  В резолюцията се казва, че Армения и Турция трябва да използват стогодишнината от арменския геноцид като възможност да подновят дипломатическите си отношения,  да отворят границите си и да работят за икономическа интеграция. Депутатите подчертаха нуждата Турция да признае геноцида спрямо арменците, за да създаде условия за истинско помирение.