Тези дни премиерът Борисов отново се обяви за електронното гласуване.

Той каза:

„Електронното гласуване е моя мечта, с чието осъществяване би се помогнало много на нашите сънародници, които сега се редят с часове, да упражнят правото си на глас.“

Нали знаете какво е визия? Според един от сенегалските президенти, това всъщност означава да имаш мечта и пари, с която да я осъществиш. Е, добре – ЕС дава парите, така че да видим дали мечтата на премиера ще се осъществи. Само че до този момент нито един управляващ не е направил реални стъпки по въвеждането на електронното гласуване.

Може би защото така ще дадат право на глас на над два милиона наши сънародници, които са отишли да работят и живеят в десетки други страни по целия свят.

Така, де – много по-удобно е тези два милиона души да не гласуват, защото току-виж променили изборните резултати. Пък и по-голямата част от тях живее не в Турция, а в Западна Европа, САЩ, Канада и т.н., т.е. със сигурност не се прибират да гласуват с автобуси в Родината. 

Аз лично давам кредит на доверие на всеки, който влезе във властта, защото трябва да се поощряват добрите намерения. Но този кредит се изчерпва много бързо, когато се получи разминаване между думите и делата. Премиерът Борисов направи заявка с думи онзи ден. Да видим сега какви действия ще последват. Ако започнат да променят законите, ако направят така, че технически възможното гласуване да бъде и политически прието, тогава лично ще отправя поздравите си към премиера. 

Казвам „технически възможното“, защото с техниката може да се постигне много. Но без желанието да се променят законите, както и да се пренебрегне мисленето на хората, които търсят аргументи защо едно нещо не може да се направи, нищо няма да се случи и с тази мечта. 

Авторът е председател на "Интернет общество - България". Текстът е написан за Клуб Z.