Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) реши средствата за отбрана да бъдат увеличавани поетапно в следващите 10 години до достигане на 2% от БВП. 2015 г. обаче ще е нулева и бюджета на армията ще остане същия.

"Първо пенсиите, после изтребителите", обобщи премиерът Бойко Борисов. Той се оплака, че все още изплаща "кугъри и пантери" и влаковете от "Сименс" за това пари в държавата за превъоръжаване нямало. Борисов посочи още, че е разговарял с партньорите ни в НАТО, да направят компромис за 2015 г. и да се съгласят на увеличаване на бюджета ни за отбрана от 2016 г. От думите му стана ясно, че най-важен бил човешкият капитал, в случая контингентите ни, които участват в мисии на НАТО в чужбина.

Малко преди това президентът Росен Плевнелиев оповести становище на КСНС, според което бюджетните разходи за отбрана трябва плавно да се увеличават и до 2024 г. да достигнат 2% от БВП. Плевнелиев уточни, че около становището е постигнато широко политическо съгласие, а единствените партии, които не са се съгласили, са БСП и "Атака".

"Налице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в близост до нашите граници. Разрастват се предизвкателствата пред международната общност. Членството на страната ни в НАТО е най-силната гаранция за незвисимостта на България. Ако един или няколко от членовете на алианса не се усъвършенстват това се отразява на способностите на целия съюз". Това се казва в становището, прочетено от Плевнелиев.

В него се пояснява, че 20% от разходите за отбрана трябва да отидат за ивестиции и модернизация.

Министерският съвет трябва да внесе в парламента  програма за развитие на отбранителните способности на въоръжениете сили на България, който да е в посока намаляване на технологиченото изоставане на армията. Изпълнителната и законодателната власт се ангажират да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства, а бъдещите инвестиции да отговарят на стандартите на НАТО.

Очаквайте подробности!