Гръцкият премиер Алексис Ципрас няма да посети Москва за тържествата за 70-годишнината от победата над нацистка Германия.

Това заяви руският президентски говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ципрас няма да е на парада. Не знам дали е имал намерение да дойде", каза кратко Песков.

Малко по-рано от Кремъл съобщиха за телефонен разговор между Ципрас и президента Владимир Путин. Двамата говорили за съвместни инфраструктурни планове и проблеми на енергийното сътрудничество и възможна финансова помощ за гръцки компании, участващи в продължаването на проекта "Турски поток".

Наскоро Ципрас ходи на визита в Москва, но тя не завърши с получаването на очакваните от управниците на закъсалата финансово страна руски милиарди.

Атина ще бъде представена на утрешния парад от Зои Констандопулу - председателка на парламента и една от най-спорните фигури в управляващата крайна левица. Засега не са планирани никакви други нейни срещи в руската столица.

Лидерите на Европа в Гданск

Същевременно лидери от Източна Европа, сред които българският президент Росен Плевнелиев, се събраха вчера в полския град Гданск. Там през 1939 г. бяха дадени първите изстрели на Втората световна война, започнала с нацистката окупация на Полша. В Гданск е и украинският държавен глава Петро Порошенко.

"Войната, която продължава в Украйна, не ни позволява да забравим, че в Европа все още има сили, които напомнят най-мрачните периоди на европейската история от ХХ век, които следват логиката на зоните на влияние и се стремят да държат съседите си в състояние на васална зависимост", заяви полският президент Бронислав Коморовски.

"Когато една нова нация е изявила желанието си да се присъедини към Европа, желаейки нормален, достоен живот, в условия на по-голяма свобода, реакцията на един по-силен съсед бе да прибегне до сила и да промени граници насилствено", добави той, като по този начин намекна за анексирането на Крим от Русия.

Росен Плевнелиев призова за по-тясна интеграция на държавите от Европейския съюз в сферата на външната политика, енергетиката, отбраната и финансите. Той изтъкна, че днес ЕС е най-успешният политически и икономически съюз на държави в историята и остава двигател на демокрацията, който гарантира мира в Европа и съседните региони.

Плевнелиев и бившият германски президент Хорст Кьолер
поставят свещи на паметника на убитите работници в Гданск.

Българският президент заяви, че днес демократичната общност е обединена в присъдата си над престъпленията на нацисткия режим и фашизма и не трябва да приема, че борбата за спазването на правата на човека и отстояването на демокрацията е приключила. Плевнелиев призова да не се забравя, че броени дни след освобождението от Хитлер, голяма част от територията на Европа е завладяна от Сталин.

"Когато българските войници, които се сражаваха за свободата на Европа в края на Втората световна война, се прибраха у дома, те откриха, че българските комунисти вече установяват тоталитарен режим. Гьобелс беше унищожен, но цензурата остана, насилието над свободата на словото се превърна в ежедневие и т.нар. народен съд, създаден от комунистите, унищожи десетки хиляди души и българския интелектуален елит", припомни Плевнелиев.

Събралите се в Гданск лидери почетоха паметта и на работниците от местната корабостроителница, загинали по време на бунтовете през 1970 г. Десетилетие по-късно на същото място бе създаден профсъюзът "Солидарност", който през 1989 г. победи комунистите на изборите в Полша. Това бе една от най-важните крачки към края на комунизма.