СИМОНА РУСЕВА

Британският в. “Гардиън” постигна целта си. Всекидневникът победи  в 10-годишен съдебен спор. Така правителството в Лондон беше принудено да публикува писма на британския престолонаследник принц Чарлз (66 г.), най-големият син на кралица Елизабет Втора.

През годините кабинетите използваха всички възможни правни средства, за да се предотврати публикацията. Сега съдът се съобрази със законното право на издания и граждани за достъп до информация. Става въпрос за 27 писма на принц Чарлз, писани от септември 2004 г. до април 2005 г. и изпратени до министри. Заради разкривения почерк на престолонаследника писмата станаха популярни като “записките на черния паяк”.

Каква е предисторията?

През 2005 г. “Гардиън” настоя да се даде публичност на писмата на принц Чарлз до висши британски политици, позовавайки се на правото си за достъп до информация. Обосновката беше, че обществото има законно право да узнае по какъв начин престолонаследникът упражнява виляние върху политиката на страната. По конституция членовете на кралския двор са длъжни да са политически неутрални.

Правителството в Лондон контрира, че кореспонденцията между Бъкингамския зворец и правителството са държавна тайна.
През 2012 г. съд уважи жалбата на “Гардиън”, изданието получи право на достъп до писмата, както и да ги публикува. Тогавашният главен прокурор и консерватор по убеждения Доминик Грийв наложи вето. Аргументът му беше, че писмата са твърде откровени и изразяват дълбоко лични възгледи на престолонаследника. Имало опасност принц Чарлз вече да не бъде приеман като политически неутрален. Така щял да се подкопае авторитетът на монархията.

След 10-годишна битка Върховният съд най-сетне призна правото на “Гардиън” за достъп до информация и даде зелена светлина за публикацията на въпросните писма.

В едно от тях през 2004 г. принц Чарлз се жалва до тогавашния премиер Тони Блеър от лошото въоръжение на британския военен контингент по време на войната в Ирак. Изпратените там британски хеликоптери от тип “Lynx” били остарели и не се заменяли с нови поради наложени на отбранителното министерство финансови ограничения.

“Опасявам се, че това е пореден пример, че нашите военни трябва да изпълняват крайно трудните си задължения без необходимите ресурси”, посочва Чарлз в писмото си.

В повечето от посланията си британският престолонаследник засяга любими свои теми: екология, прехрана и архитектура. Според “Гардиън” Чарлз е взимал становище по проблеми, като съдбата на морските птици, нелегалния риболов, опазване на исторически сгради в Северна Ирландия, проблемите на млекопроизводителите, опасността от изчезването на язовеца, алтернативната медицина. Повдигал е и въпроса за некачествената храна в ученическите столове.

Престолонаследникът настойчиво е канил министри да участват във форуми по въпросите на архитектурата. 

Според “Гардиън” съдебната сага е струвала на данъкоплатците 400 000 паунда, едно недопустимо разхищение на средства.
В името на истината трябва да се признае, че писмата свидетелстват за гражданска позиция, независимо от факта, че в тях принц Чарлз засяга свои любими теми. 

Проблемът е, че представител на британския кралски двор няма право да се меси в политиката на страната.