Печално известната с тефтерчето за политически поръчки на бившия си председател Филип Златанов Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) отчете и печални резултати за миналата година.

Звеното публикува доклада за дейността си за 2013 г. като предстои той да бъде изпратен в парламента. 

Сред данните, в които се изброяват успехите на комисията, или по-точно "количествен и качествен напредък във всяко от основните направления в дейността" й, откриваме и следните числа: "Утвърденият бюджет на звеното за м.г. е бил близо 1,5 млн. лв., а резултатът от дейността й за същия период възлиза на малко над 500 000 лв."

Комисията е издала общо 44 наказателни постановления. От тях едва 14 са за установен конфликт на интереси и са били потвърдени като такива от съда. Иначе е имало общо 36 решения за установен от КПУКИ конфликт, но в 22 от тях по-горната "инстанция" - магистратите, не са открили такъв. Останалите 30 наказателни постановления не касаят конфликт на интереси, а неподадени в срок декларации за роднински, приятелски и пр. връзки от лица, заемащи публични длъжности.  

Резултатът от тези 44 наказателни постановления е: наложени глоби и имуществени санкции в размер на 208 000 лв., както и е постановено отнемане на възнаграждение и облаги, произтичащи от установения конфликт на интереси, в размер на точно 316 730,98 лв. Или за една година комисията спасила за данъкоплатеца 524 730 лв.

В същото време гласуваният й бюджет за 2013 г. е бил 1,49 млн. лв. През март бил свит до 1,47 млн. лв. От тези средства, както обикновено, най-голямото перо е било за заплати, или разходи за персонала - 886 000 лв. За издръжка са били предвидени дори малко повече отколкото КПУКИ е успяла да наложи като наказателни постановления за годината - 527 475 лв. 63 000 лв. пък е записано в графата "капиталови разходи".

Все пак КПУКИ не е успяла да изхарчи тези 1,47 млн. лв., предвиден за издръжката й ги свела до 1,13 млн. лв. Според устройствения й правилник числеността й е 40 души.  

"Комисията успя да оптимизира собствените си финансови възможности за постигане максимален ефект по отношение на управлението и отчетността на бюджетните средства в съответствие с изискванията на законодателството", хвалят се със своята спестовност от КПУКИ.

Все пак е успяла да реализира и приходи, освен да спести пари. От влезлите в сила производства на комисията от глоби са събрани приходи в размер на 37 789 лева, отчитат от там. 

Иначе през 2013-а пред Комисията са били образувани общо 418 административни производства, от които 355 производства за установяване на конфликт на интереси. Най-често конфликт на интереси е бил установяван при ръководители и членове на управителни органи на държавни и общински предприятия - 10 души, служители в администрации и органи на местното самоуправление - 9, общински съветници – 6 и кметове и заместник-кметове - 5.