Очаква се днес депутатите да ратифицират на второ четене т.нар. споразумение FATCA. Официалното му название е Споразумение за опазване на спазването на данъчното законодателство между България и САЩ. На практика с това споразумение България се ангажира да дава банкова информация на САЩ, но няма реципрочно задължение от страна на Вашингтон.

От БСП са яростни противници на това споразумение. При ратифицирането му на първо четене лидерът на социалистите Михаил Миков заяви, че управляващите искат да скрият сметки на определени хора в американски банки. Той попита как това споразумение се вписва в евроатлантическите ценности. И упрекна управляващите, че мълчат гузно по темата.

"Това споразумение е пример за слугинското разбиране на управляващите за национален суверенитет”, заяви Миков. "Стига сме поемали ангажименти, които са унизителни към българския народ”, допълни го депутатът Румен Гечев. Според него над 125 страни са сключили подобни договори със САЩ и всичките са двустранни.

Гечев изтъкна, че България поема ангажимент да подава  на американците информация за разходи на български данъкоплатци, а българското правителство няма да знае кой изнесе нашите пари в САЩ.

Любопитна подробност бе, че нито един депутат от управляващите не взе думата, за да отговори официално на БСП. Неофициално в кулоарите те коментираха, че причината за непоемането на задължение от страна на САЩ е фактът, че нашата система за национална сигурност не е достатъчно надеждна. От Вашингтон се опасявали, че е възможно информацията, която те биха подавали към България, да се използва не по предназначание и да бъде манипулирана.

В края на миналата седмица Миков изрично посочи, че една от причините, поради които опозицията провали заседанието на парламента като напусна залата и не осигури кворум, е именно това, че споразумението FATCA бе в дневния ред. Непримиримостта на социалистите, относно това споразумение, със сигурност ще бъде демонстрирана и при второто четене на ратификацията му.