Германия и Франция искат извънредна среща на върха на Европейския съюз във вторник, съобщи телевизия "Франс енфо", позовавайки се на неназован източник в Берлин. Чака се потвърждение от шефа на Европейския съвет Доналд Туск на новината. Най-вероятно лидерите ще се съберат във вторник в Брюксел.

Френският президент Франсоа Оланд е събрал кризисния си екип тази вечер и е говорил с Туск и с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския парламент Мартин Шулц.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещат в понеделник вечер в Париж да се съветват след категоричната победа на "не"-то в гръцкия референдум за сделката с кредиторите.

Европейските лидери бяха заявили предварително, че ще приемат отговор "не" като отказ от общата валута. Финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата), ще се съберат пред идната седмица, но не в понеделник, съобщи говорител на председателя им Йерун Дейселблум.

"Гърция току-що подписа бележката за самоубийството си", каза финансовият анализатор Мужтаба Рахман, шеф на европейските анализи в консултантската фирма за анализ на риска "Юрейша груп", цитиран от "Файненшъл таймс".

Очаквайте подробности.