Двете главни сили в Еврозоната - Германия и Франция - днес дадоха противоположни сигнали за последните предложения на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите, което да запази членството на страната в Еврозоната.

Френският президент Франсоа Оланд побърза вчера да ги нарече "сериозни" и "заслужаващи доверие". Германското министерство на финансите обаче днес охлади ентусиазма му.

"Резултатът от дискусията е напълно отворен", каза негов говорител за насрочено за 16 часа българско време днес извънредно заседание на финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата). 

Те трябва да приемат с консенсус становище по плана на Атина въз основа на оценки от трите институции, с които тя  преговаря: Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле е между хардлайнерите спрямо Гърция, близо до него са холандският му колега Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата и финландецът Александер Щуб. 

След гръцкото "не" на референдума от 5 юли за предложенията на кредиторите Шойбле заяви, че няма да преговаря с Гърция за нова програма без одобрението на Бундестага. Там съпротивата срещу нови спасителни заеми за Атина е силна. Социологически сондажи сочат, че 85 на сто от германците са против това.

Според неназовани източници, цитирани от Ройтерс, институциите ще се произнесат, че предложенията одобрени от гръцкия парламент снощи са добра основа за преговори за нова тригодишна помощна програма за Гърция от спасителния фонд на Еврозоната, Европейския механизъм за стабилност.

Еврогрупата се очаква да се произнесе по оценките и да подготви окончателно решение от извънредна среща на върха на Еврозоната в Брюксел в неделя.