България трябва да се произнесе съгласна ли е да участва в краткосрочна мярка за  спасяване на Гърция от фалит.

Министрите на финансите на държавите членки обсъждат няколо възможности да помогнат на финансово катастрофиралата държава да посреще плащанията по дълга си през този и следващия месец, които са общо 12 милиарда евро.

Най-вероятната от тях е да се вземат пари от Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС), каза европейски представител пожелал анонимност. 

В този фонд създаден през 2010 година и управляван от Европейската комисия все още са налични 13,2 милиарда евро. Един от възможните планове е те да бъдат използвани за мостов заем за Атина, докато тя преговаря за помощна програма от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) – спасителния фонд на Еврозоната.

За да се използма ЕМФС трябва квалифицирано мнозинство в Съвета на 28-те министри на финансите  (ЕКОФИН), ако те гласуват за мярката на свое заседание или общо съгласие, ако я одобряват на подпис.

ЕКОФИН заседава днес в Брюксел с участието и на българския финансов министър Владислав Горанов,но той до момента не е говорил пред журналисти.

ЕМФС фонд позволява Комисията да заеме необходимите средства от международните финансови пазари и да ги предостави на нуждаеща се страна, като за гаранция служи бюджетът на ЕС. Той поема задълженията на държавата-длъжник, ако тя фалира.

При създаването на фонда през декември 2010 година Комисията получи право да тегли до 60 милиарда евро. Повечето от тях (над 46 милиарда евро) бяха предоставени на Ирландия и Португалия през дълговите им кризи (2011-2014 година).

Използване на ЕМФС сега предполага, че средствата от него ще се използват временно, докато Гърция и институциите – ЕК, ЕЦБ и МВФ – се договорят за нова (трета поред) помощна програма за страната. Когато това стане, заемът от ЕМФС ще бъде върнат от ЕМС.

Европейски източници днес съобщиха, че Обединеното кралство е против използването на ЕМФС. Ако то е единствената държава членка „против”, а останалите министри присъстват на заседанието и гласуват "за", все още е възможно да се събере квалифицирано мнозинство за използването на този фонд. Ключовият въпрос е има ли други против и колко са те. 

В такъв случай остават две други опции – двустранни заеми за Гърция от други държави членки на Еврозоната и/или използване на печалбите им от гръцките държавни облигации заложени в ЕЦБ.