За да има някаква промяна в съдебната система трябва да се решат първо проблемите в съда - Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС). Това каза пред Клуб Z Тихомир Безлов, експерт по проблемите на престъпността и корупцията.

Според него в апелативните и върховните съдилища трябва да има механизъм за ротации и персонални промени.

"Прокуратурата се превърна в любима тема, но според мен проблемът не е там", смята Безлов.

Той посочи, че когато се разглжда съдбата на едно дело, винаги се стига до там, че накрая съдът решава, че няма корупция. Безлов не приема твърденията, че липсата на осъдителни присъди по знакови дела у нас се дължи най-вече на недобрата работа, извършена от разследването и държавното обвинение.

"В различните епизоди имаше достатъчно обвинения от прокуратурата, много от тях съвсем разумни и с доказателства. Засега нямаме нито една осъдителна присъда. Със същите доказателства, особено за организирана престъпност, в Западна Европа има сигурно няколкостотин присъди - за наркотици, трафик, за ДДС, за какво ли не. Имахме класическа ситуация - от една страна германски съд, от друга страна български съд. В единия случай хората вече си излежаха присъдите, ние тук имаме не знам кое поред връщане. Вальо Топлото е ембламатичен случай, Батко и Братко също", каза Безлов.

"Класическата ситуация" описана от Безлов е по делата за злоупотреби с пари от САПАРД срещу Марио Николов и Людмил Стойков. След дълги съдебни саги нито един от двамата не е осъден. В същото време по това дело имаше обвинени и в Германия, които не само че бяха осъдени, но дори вече излежаха присъдите си.

По казусите "Вальо Топлото" и "Батко и братко" също няма осъдителни присъди. В първия случай става дума за делото срещу бившия шеф на "Топлофикация- София" Валентин Димитров за злоупотреби със средства в особено големи размери. Наскоро Софийският градски съд (СГС) оправда напълно бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев по обвинението му, че е нарушил Закона за обществените поръчки, сключвайки 8 договора за общо 120 млн. лева с фирми, свързани с двамата му братя – Бойко и Емил Георгиеви.

"Докато няма някакъв страх у съдиите, че ще има лични последствия за тях, както е в Румъния, няма да има осъдителни присъди никога. В Румъния има доста магистрати, които се разследват и които са в затвора. При нас е железобетон в съда. Трябва да има някаква ротация. Никой не смее да говори за това, това е най-силната част от съдебната власт. Трябва да има ротация за самите съдии. Тези хора са назначени в края на 90-те. Да има завъртане на част от съдиите. някаква възможност за смяна. ВКС трябва да се размърда. Там има състави, които са порядъчни и честни, но има състави, за които е публично известно кой на кого е адвокат", каза Безлов.

Той припомни, че има много случаи на осъдителни присъди от 10 години на първа инстанция, които на втора стават 7, а на трета - 5. Според Безлов разделянето на ВСС, заложено в конституционните промени, може да се окаже и голям проблем, защото ще има затваряне на гилдиите.

"Имаше една добра идея на Христо Иванов - да се наблюдава не просто имуществото на магистратите, а цялостната им обвързаност и среда. Това беше интересно предложение. Например в един окръжен град тази среда е известна. Знае се съдията и кои са адвокатите, с които работи", коментира Безлов.

Според него обаче тази идея като че ли вече е забравена.