Дори личната среща на премиера Бойко Борисов с лидера на АБВ Георги Първанов не успя да убеди последния, че промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, трябва да бъдат подкрепени. Това стана ясно от изявленията на двамата след срещата им.

Президентът (2002-2012) поиска директно оттегляне на внесения вече законопроект и изготвяне на нов консенсусен такъв, а премиерът отказа с мотива, че подобно действие би загубило поне още месец-месец и половина време за реформата, а тя му била важна.

Двамата все пак показаха, че са обединени по три точки от промените в Конституцията (за които никой не би се изказал против, б.р.) - засилване на ролята на инспектората, разделянето на ВСС на две колегии и прекия избор на съдиите. Въпросителни има само при разделянето на ВСС в частта за правомощията, които ще има пленумът.

Първанов обаче е против няколко други идеи - свиването на мандата на магистратите, явното гласуване във ВСС и възможността съдилища да може да сезират Конституционния съд. 

Борисов се обяви за това в четвъртък парламентът да приеме "джентълменска" декларация за трите точки, които обединяват управляващи и опозиция. И след това в петък промените в Конституцията да бъдат гласувани на първо четене. За Първанов пък джентълменско споразумение вече не било достатъчно.

Срещата се проведе по обяд в сградата на Народното събрание и не продължи дълго. В началото Борисов се изправи сам срещу групата на АБВ, в която освен Първанов влизаха и заместникът му Румен Петков, областният управител на Пазараджик Трендафил Величков и депутатите Мариана Тодорова, Лъчезар Никифоров, Кирил Цочев, Борислав Борисов, Светослав Белемезов. Около половин час след началото на разговорите, по спешност бяха привикани и председателите на правната и на конституционната комисии в парламента, и двамата от ГЕРБ - Данаил Кирилов и Димитър Лазаров.

От ГЕРБ все пак ще изготвят декларация, която да се гласува в петък, когато изтича крайният срок по правилник за приемане на измененията на първо четене. АБВ щяла да реши как да гласува, след като се запознае с нея.

Юристи партията на Борисов обаче готвят и план Б. Според правилника на НС, който има силата на закон, отхвърлен на първо четене законопроект не може да се внася за ново разглеждане в следващата половин година. На днешната среща Лазаров обаче посочил, че този текст подлежи на тълкувание и според него не касае изменения в основния закон.