Лидери и кандидат-кметове говориха пред множеството, събрало се на Бузлуджа за ежегодния национален събор на левицата. Тази година БСП празнува 124 години от създаването си. Събитието започна в 10 ч, а митингът беше под надслов "За хората! Справедливост и солидарност!". Той стартира около 12 ч, когато лидерите на левицата и множество кандидат-кметове за местните избори тази есен излязоха пред хората.

Водещ бе депутатът на левицата Атанас Мерджанов. 

В началото на митинга, след изпълнението на химните на България, на Обединена Европа и Интернационала, на трибуната бе извикан Велко Вълканов, за да му бъде връчена награда на името на Георги Кирков. Тя е за публицистика, отстояваща левите идеи.

"Дълг на всички леви сили е да тръгнат на свещена война срещу силите на мрака. В България вече има няколко леви партии, каза той, но само БСП има шанс да постигне успех срещу безогледния противник", заяви в благодарствената си реч при приемане на наградата Вълканов.

След него като специален гост говори и бившият лидер на левицата и настоящ евродепутат и шеф на ПЕС Сергей Станишев. 

"Европа боледува. Прекрасната идея хората да живеят в мир и да има достоен живот на гражданите е разклатена. Хората търсят алтернативи в различни посоки. Социалистите и тяхната роля е да се промени Европа и тя да стане социална. Но за да се случи това, трябва да има силни социалисти. Днес се разпределят интереси – икономически и политически, а десните управления изпускат едно важно нещо и това е човекът, който трябва да получи защита и перспектива", заяви бившият премиер.

Станишев определи сегашното управление като "управление на сделката". Той отбеляза, че именно БСП е единствената алтернатива на управляващите в момента, "единствената европейска алтернатива". И подчерта, че всички кандидат-кметове на левицата и общински съветници ще работят за благото на народа.

Преди да покани професор Михаил Мирчев, кандидат-кмет на левицата, водещият Мерджанов поясни, че 96% от кандидатите на БСП имат поне едно висше образование - защото партията залага на компетентни лица.

"Вижте колко сме много. Може ли някой да ни преброи? 50 000, 60 000, 80 000. По-рано се разходих в гората. Там са още повече. Не по-малко пламенни социалисти просто събират сили на сянка," каза Мирчев в началото на речта си.

Той коментира и изборът на Мая Манолова за омбудсман, като определи това като голям пробив за левицата. И заяви, че е убеден, че тя ще е по-пробивна и "шило във властта".

"В сравнение с миналата година сме още по-хубави и интелигентни. Не са хубави и интелигентни онези кресльовците пред Народното събрание, които и сега се упражняват," отбеляза той.

Мирчев посочи и няколко от приоритетите си като кандидат-кмет, като критикува резките разлики между крайните и централни квартали на столицата, като обеща да работи това да се промени. Според него, полицията трябва да има присъствие и в покрайнините на столицата, за да се стопи разликата между Бояна и Орландовци. Посочи и състоянието на тротоарите като "най-болният и ужасният проблем на успешната софийска кметица."

"София е сърцето на ГЕРБ, витрината на ГЕРБ. Затова ГЕРБ от София стана голяма партия," отбеляза той и заяви, че именно затова БСП трябва да ги бутнат в столицата, за да "изчезнат като партия".

Социалистите купуваха доста бира за разхлаждане в горещия летен ден.

Последен говори лидерът на партията Михаил Миков, който преди това раздаваше електронни карти на новите членове на левицата и подаваше на тълпата виковете: "БСП! БСП! БСП!", заедно с Мерджанов.

"През последните 25 години през политическия небосклон минаваха различни проекти, лъскави, напудрени, създадени в български и чужди лаборатории," каза лидерът пред множеството.

Според него, тези проекти са се опитвали да убедят българите, че няма значение, особено за местните избори, за ляво и дясно.

"Десетки хиляди сме тук, за да кажем от този връх - има значение, ляво или дясно. Има 124 години значение и ще има още 100 години," заяви пламенно Миков.

Затова, отбеляза той, на страната е нужна нова политика, която БСП е в състояние да предложи. 

Миков критикува много от решенията на властта - за новия външен дълг, здравната реформа на Москов, и най-вече - регионалната политика.

"Регионалните диспропорции са убийствени, неравенствата между единия процент от българите и онези 99% от обикновените хора са тежки и водещи до безпътица", обясни той.

Митингът завърши с песента "Моя страна, моя България", изпълнена от Петя Боюклиева, която подгряваше социалистите и преди това. Лидерите пък слязоха сред хората, за да се поздравят със симпатизантите си.