СИМОНА РУСЕВА

Хилъри Клинтън оповести здравното си досие. Лекарското заключение е, че 67-годишната кандидат-президентка е напълно здрава и в отлична форма. Признава се обаче, че тя страда от понижена функция на щитовидната жлеза, както и от алергия, предизвиквана от цветен прашец.

Това не било сериозен здравен проблем. Припомня се също, че през 2012 г. тогавашната държавна секретарка на САЩ при първия президентски мандат на Барак Обама е паднала лошо, получила е сътресение на мозъка, последвала и тромбоза. На моменти г-жа Клинтън е виждала двойни образи и се наложило да й предпишат специални очила. Тя обаче била напълно излекувана.

"Госпожа Хилъри Клинтън е в завидно здравословно състояние и е напълно годна да служи като президент на САЩ", гласи лекарското заключение.

Както е известно, демократката се втурна в предизборна битка за Белия дом. През ноември идната година тя иска да спечели президентските избори и да наследи Барак Обама в Овалния кабинет.

Освен здравният картон бял свят видяха и данъчните декларации на Хилъри и Бил Клинтън. Те са спечелили 141 милиона долара за 7 години – от 2007 до 2014 г. Върху тази сума видната двойка е внесла 40 на сто данъци в хазната.

Според оповестените сега данъчни документи семейство Клинтън е спечелило най-много милиони от изнасяне на лекции. Така само през 2013 г. Хилъри е произнесла 35 платени речи срещу 8,5 милиона долара. За същия период съпругът й Бил е заработил 13 милиона долара с 41 лекции.

За времето от 2007 до 2014 г. общо семейството е платило данъци в размер на 43,8 милиона долара във федералната хазна, а други 13,6 милиона долара са били внесени в данъчните служби на отделни щати и общини. Семейство Клинтън е било и щедро. За периода от 7 години двамата са дарили 15 милиона долара за благотворителни цели, което пък е над 10 на сто от приходите им от хонорари.

По-беден се оказва републиканецът Джеб Буш, конкурент на Хилъри Клинтън за президентския пост догодина. Още в края на юни т. г. той обяви 33 свои данъчни декларации за периода след края на мандата му на губернатор на Флорида през 2007 г. За следващите 7 години той е заработил 29 милиона долара, като 7,36 млиона през 2013 г.

След като публикува приходите и налозите си, Хилъри Клинтън се обяви за данъчна реформа в САЩ. На първо място трябвало да бъде облекчено средното съсловие. Второ - тези с най-големи доходи трябвало да дадат приноса си за обществото. Не бивало да се допуска милионери да се възползват от пролуки в законодателството и да плащат по-малко данъци от секретарките си.

Трябвало да се пресече и тенденцията богати предприемачи да изнасят печалбите си в данъчни оазиси, както и да прехвърлят фирмите си в държави отвъд океана, което пък водело до закриване на работни места в Щатите.