Висшият съдебен съвет (ВСС) незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за разработката "Червеи". Това става ясно от определение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), съобщава "Правен свят".

Върховните магистрати отменят решението на ВСС за отказ да образува дисциплинарка срещу Янева и връща материалите на Съвета за ново произнасяне съобразно закона и мотивите на съда. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

След избухването на скандала около разработката "Червеи" правосъдният министър Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарка срещу Янева, мотивирайки се с доклад на Националното бюро за контрол на СРС, от който стана ясно, че бившата шефка на СГС е подписала 4 разрешения за използването на специални разузнавателни средства по един казус за срок общо от 300 дни, което е в нарушение на закона. Христо Иванов на два пъти поиска уволнението на Владимира Янева.

На 19 март т.г. със 7 гласа "за", 7 "против" и четирима "въздържали се" ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившата шефка на градския съд.

Според една част от членовете на съвета в случая се изисквало преценка на правилността на дадените от Янева разрешения, но тя имала функционален имунитет и ВСС нямал право да проверява съдебни актове, каквито се явяват тези разрешения. На това мнение според правния сайт са били Румен Боев, Ясен Тодоров, Георги Колев, Галя Георгиева, Светла Петкова и др.

Сред изказванията се открояват това на Боев - че на този етап ВСС не може да се занимава с казуса, на Ясен Тодоров - че в предложението на министъра имало вътрешни противоречия, на Светла Петкова – че правомощието на министъра (да инициира дисциплинарки, б.р.) не било упражнено законосъобразно, защото предложението било публикувано на сайта на Министерството на правосъдието. 

Шефът на ВАС Георги Колев на свой ред заявил, че не може да се образува дисциплинарно производство за взето решение по същество от лице, което е имало право да го вземе.

Калин Калпакчиев и председателят на ВКС Лозан Панов от своя страна подкрепили предложението на правосъдния министър.

По подобен начин Христо Иванов се възползва от правомощието си да поиска дисциплинарка и срещу скандалния (освободен вече) бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров- Пепи Еврото. Подобно на случая с Янева той атакува пред ВАС и отказа на ВСС да го разследва дисциплинарно. Междувременно обаче Съветът гласува оставката на Еврото и му позволи да напусне системата, получавайки всичките полагащи му се заплати, без да се дочака решението на върховните магистрати.