Бургаският апелативен съд намали присъдата на  бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който през септември 2014 г. се качи на тротоара с автомобила си и уби 11-месечно бебе в количка в созополското село Крушевец, съобщи в. "Дневник". През април Окръжният съд осъди Стоянов на 11 години затвор. С решението си днес втората инстанция намали наказанието на 7 години лишаване от свобода. С решението се отменя присъдата в частта за причиняване на смъртта на детето на "пешеходна пътека".

Съдът намали и срокът, за който Костадин Стоянов няма право да управлява автомобил - от 13 на 9 години.

В решението си днес апелативният съд отчита, че мъжът е бил под въздействието на алкохол и наркотици (в кръвта му бяха открити следи от канабис) и в мотивите си пише, че той "самонадеяно е мислил, че може да предотврати пътнотранспортното произшествие".

Според магистратите обаче първото наказание е било "несправедливо завишено и като такова се явява несъответно на извършеното престъпление". Съдът отчита, че алкохолната проба на Стоянов е била с ниво, надвишаващо малко определената от закона граница – 0,58 промила, че сам е позвънил на тел. 112 за катастрофата и че според свидетелски разказ е искал да окаже помощ за изваждането на детето от детската количка.

Решението на апелативния съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд.