СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германският вътрешен министър Томас де Мезиер настоява да се упражни натиск върху държавите от Източна Европа, които отказват да се въведат квоти за прием на бежанци.

“Длъжни сме да заговорим за упражняване на натиск. Съпротивата срещу прием на бежанци често идва от онези държави, които получават много средства по линия на структурните фондове на Европейския съюз. Намирам за правилно предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – трябва да говорим съответните страни да получават по-малко средства от структурните фондове”, заяви Де Мезиер днес по телевизия Цет Де Еф.

Той отказа да коментира прогнозата на вицеканцлера социалдемократ Зигмар Габриел, че до края на годината в Германия ще пристигнат милион бежанци:

“Официалната правителствена прогноза е за 800 000 души. Сега не искам да напасвам прогнозата.”

Де Мезиер не се ангажира и със срок, докога ще е в сила въведеният в неделя вечер граничен контрол:

“Ние не желаем това да е трайното решение, но няма и да е муха еднодневка.

Същевременно той призова Гърция да престане просто да препраща мигранти към Централна Европа:

“Това трябва да се преустанови!”

Сега Де Мезиер за пръв път чул за намерения на служебното правителство в Атина да изгради приемащи центрове в сътрудничество с Комисариата за бежанците към ООН. Ако това наистина станело, то тогава Гърция щяла да получи повече средства.

“Това е решаващият момент, който възможно най-бързо би довел до облекчаване за самата Гърция”, е мнението на министъра.

Междувременно водещи политици социалдемократи изразиха разочарованието си от снощната извънредна среща в Брюксел на министрите на вътрешните работи и на правосъдието от държавите от ЕС. Тя завърши без резултат относно квотите за прием на мигранти.

“За пореден път снощи Европа се изложи. Сегашният бежански натиск е изпитание не само за Германия, а за цяла Европа. Това, на което сега сме свидетели, заплашва Европа далеч повече, отколкото гръцката криза”, заяви лидерът на социалдемократите и вицеканцлер Зигмар Габриел. 

Премиерът на федералната провинция Долна Саксония Щефан Вайл призова правителството в Берлин да разработи извънреден план при случай, че се провали идеята за въвеждане на квоти.

В Германия сме длъжни да имаме план Б. Резултатът вчера в Брюксел е горчив хап”, заяви Вайл днес по германската телевизия А Ер Де.