ДПС е политическата партия, която до 12 октомври е отделил най-много за реклама в медиите - общо 337 461, 76 лв. Формацията изпреварва засега ГЕРБ и БСП. Данните са от мониторинга на Института за развитие на публичната среда за изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на тарифите за отразяване и публикуване на информация, свързана с отразяването на кандидатите за участие в местните избори. 

Общата сума, според публикуваните в наблюдаваните медии договори, които разглежданите партии и коалиции са похарчили, възлиза на 1 421 049,27 лв. без ДДС. Начело, съгласно отделените за предизборно отразяване средства към този момент, е ДПС - 337 462 лв. без ДДС, следвано от ГЕРБ - 300 946 лв. без ДДС. На трето място се нарежда БСП с 229 152 лв. без ДДС.

 

 

Сред включените в мониторинга медии най-предпочитани продължават да са вестниците "Труд" и "24 часа". Засега към тях са отишли общо 249 279, 65 лв. без ДДС.

 

На второ място по привлекателност за рекламиране се нарежда Канал 3 с приходи от 186 903 лв. без ДДС. Телевизията е най-предпочитаната електронна медия, която изпреварва и бТВ, и Нова тв, и БНТ. Най-сериозният рекламодател в Канал 3 е ДПС с 49 900 лв. Следват ГЕРБ - малко над 41 хил. лв., БСП- 30 хил. лв. 

 

*Vesti.bg е част от групата на НетИнфо и средствата, посочени в публикуваните договори, могат да включват и реклама или отразяване на предизборната кампания на възложителите в повече от един от интернет сайтовете на групата.

В наблюдението са включени сайтовете на 43 медии – електронни и печатни - 5 телевизии, 4 радиостанции, 18 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Мониторингът обхваща 12 регистрирани за местните избори политически партии и коалиции - всички парламентарно-представени политически сили (НФСБ и ВМРО са с отделни регистрации, а Български Демократичен Център се отдели от България без Цензура), получилите повече от 1% на проведените миналата година парламентарни избори Движение 21 и Глас Народен.

От включените в мониторинга 43 медии, 21 са публикували информация за сключени договори с наблюдаваните участници в изборите.

До момента в. Струма е обявил сумата единствено на един от сключените догорови за предизборно отразяване - този с ПП ГЕРБ. Във всички останали публикувани договори е посочено, че заплащането се извършва съгласно одобрена от двете страни оферта, без същата да е приложена.

Още подробности може да видите тук.