Реклами в старт-менюто на Windows 10 откриха участниците в програмата Windows 10 Insider Preview, съобщи betanews.com. Те получават достъп до идеи, които екипът на Microsoft тепърва тества. Това обаче не значи, че няма сериозен шанс тази идея да влезе и в публичната версия на последния Windows.

Засега рекламата не е на Кока Кола, "Булгартабак" или не дай боже, Apple, а е вътрешна - насочва потребителите към приложение в онлайн магазина Windows Store. 

Естествено, може да се изключи и целият блок за реклама или конкретната препоръка за конкретното приложение. 

Говорител на Microsoft обясни, че това всъщност не са реклами, а просто услужливи предложения.

Скоро ще изтече едната година, в която Windows 10 е безплатен за всички с предишните две версии, но Microsoft вече се опитват да монетизират операционната си система - най-вече, защото не предвиждат никога да продадат и един диск с нея.

Класическите пасианси, събрани в Microsoft Solitaire Collection в новия Windows, също бяха оборудвани с реклами, които можете да изключите като платите десет долара, абонамента за играта за година. Платена вече е и програмата за четене на DVD, която трябва да се купува допълнително и не е вградена в компютъра.