Премиерът Бойко Борисов призна пред Нова тв, че депутатите от ГЕРБ са го заобиколили за случая "Бакалов". Групата на управляващата партия си имала свой кандидат за поста на шеф на Военното разузнаване и искали него да наложат, твърди Борисов.

Как се заобикаля премиер?, попитаха водещите. Като се променя закона, обясни Борисов.

Депутатите си харесали за поста свой колега. Стана ясно, че премерът говори за Пламен Манушев, вицеадмирал от резерва от ВМС. За него Борисов каза, че също имал качества и отговарял на условията.

Борисов отрече инициативата да е била на Цветан Цветанов, искали го всички.

В четвъртък президентът Росен Плевнелиев коментира, че агентите на ДС в парламента искат да отстранят Йордан Бакалов от поста му.

В закона за служба "Военна информация" бе записано, че тя може да се ръководи само от военен, което на практика отстранява Бакалов от поста. Президентът обаче наложи вето на този текст.

"Наложеното от мен вето върху закона за служба "Военна информация" не цели по никакъв начин да обслужи когото и да било, а по принцип. "Военна информация" е служба, която предимно се заминава с информация. В България ние имаме нужда от хора, които разбират от събирането и обработка на информация, да застанат начело на тази служба", обясни държавният глава.

Така премиерът и президентът се оказаха с различни обяснения по въпроса.