Седем души, приети в болница, прегледани общо 36, 7 екипа на спешна помощ на място. Няма починало лице.

Тази информация не се отнася за някой тежък инцидент, а описва част от картината от местните избори. Близо 16 часа над 5000 души стоят затворени в зала "Арена Армеец". Членовете на секционните комсии чакат часове наред с чувалчетата с бюлетини, за да си предадат протоколите на ОИК. 

Докато напрежението в залата разбираемо расте, институциите и политическите партии започнаха с обичайната доза взаимни обвинения. От БСП се възползваха от ситуацията, за да поставят под съмнение законността на изборите и да поискат оставката на вицепремиера Томислав Дончев.  От правителството обясниха, че решението е в ръцета на ЦИК. ЦИК мълчи.

Към 10,30 сутринта от правителството предложиха на ЦИК и ОИК полиция да охранява изборните книжа, а хората да имат възможност да напуснат залата. И да се явят, когато дойде техния ред да предават протоколите си. 

Томислав Дончев: Причините са в Изборния кодекс

По-късно Томислав Дончев обаче обяви на пресконференция, че от ЦИК и ОИК не са приели това предложение. "Искам да ги призова за доза гъвкавост в тази ситуация", помоли Дончев. "Да, необходимо е да се следва закона, но буквата на закона ни поставя в тази сложна ситуация, в която сме в момента" , добави той. той подчерта, че и ОИК, и ЦИК са независими и от правителството много държали на тази независимост. Но била нужна гъвкавост. Той декларира готовност от правителството за пълно съдействие от страна на кабинета. 

Причините за създадената ситуация според него са в лошото изборно законодателство. Основният проблем било ограничаването на броя на членовете на ОИК-София до 19 души. Преди те са били 41, но с новия Изборен кодекс те били свити до 19.  Ето какво гласи съответният член от Изборния кодекс.

(4) Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на общинската избирателна комисия, включително председател, заместник-председатели и секретар, според броя на избирателните секции на територията на общината, както следва:
1. с до 150 избирателни секции - до 11 членове;
2. с над 150 избирателни секции - 13 членове;
3. за районите в градовете с районно деление - 17 членове;
4. за Столичната община - 19 членове.

Другият проблем според Дончев били многото грешки в изборните протоколи, което налагало връщането за поправка и допълнително изнервяло ситуацията. "Не отричам да има и организационни пропуски", призна той.

От страна на държавата - в лицето на "Информационно обслужване", няма причина за забавяне, отбеляза още Дончев. Тясното място на фунията е ОИК, подчерта той. 

Проф. Михаил Константинов, шеф на "Информационно обслужване" нарече ситуацията "абсолютно ненормална". "Стана перфектната буря", произнесе се той. Константинов изброи три причини:

- Свиването на броя на ОИК

- Според него съхраняването на чувалите е можело да става по съвсем различен начин. Да бъде оставено на отговорно пазене. "Те нямат никакво значение. Важни са протоколите", повтори Константинов.

- Многото грешки в протоколите. "И секционните комисии имат вина", смята той.

Манолова с ценни препоръки: ЦИК да осигури още експерти

В коментарите веднага се включи и омбудсманът Мая Манолова, авторка на придобилия доста спорна известност Изборен кодекс. Тя даде няколко ценни напътствия. 

"Апелирам ЦИК да осигури допълнителни експерти за приемане на изборните книжа в зала „Арена Армеец”, каза Манолова. И още: „Необходима е една по-добра координация между ОИК-София и ЦИК." 
„В резултат на това взаимодействие целият експертен потенциал, с който разполага ЦИК , целият процес по приемане на изборните книжа трябва да бъде максимално ускорен. Могат да бъдат обмислени и други подходящи мерки, които да запазят здравето на хората, които са ангажирани с изборния процес. За мен е наложително те да получат още един допълнителен почивен ден, да се осигури допълнително заплащане, необходими количества храна, вода и свободен достъп до необходимите им помещения”, допълни тя. 
„Призовавам да се осигурят изборни експерти с каквито ЦИК разполага. Апелирах към тях да подпомогнат с хора и експертиза работата на хората от ОИК-София”, разясни още Манолова. 

Политическите реакции не закъсняха. Освен че кабинетът подчерта, че топката е в ЦИК, това напомниха и от ГЕРБ. Около 12.30 ч. ръководството на ГЕРБ съобщи, че ЦИК е отхвърлила решенията, предложени от правителството и Столичната община. Управляващите напомниха, че съставът на ЦИК е назначен при управлението на Пламен Орешарски, а председателят е предложение  на сегашния омбудсман Мая Манолова. От Реформаторския блок поискаха оставката на председателя на ЦИК Ивилина Алексиева заради лошата организация на изборите. АБВ призова да бъдат назначени допълнителни сътрудници. 

БСП реши да се възползва от създалата се ситуация като постави под съмнение резултатите от изборите. Соцлидерът Михаил Миков призова МС да не бяга от отговорност. Той пряко обвини вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, които пряко са ангажирани с организацията на провеждането на изборите, че са се провалили.  Той определи създадената ситуация като "умишлено създаване на хаос преди да са ясни резултатите от преброяването.

Още през юли месец ние предупреждавахме за това, което ще се случи. Сега всякакви оправдания не могат да прикрият умишленото създаване на хаос с цел внушаване на определени резултати в изборната нощ, преди да са ясни резултатите от преброяването”, заяви Миков. По думите му, блокирането на сайтове на много места и липсата на информация за избирателната активност прави всякакви изчисления въпрос на внушения през електронните медии. 

Водачът на софийската листа на БСП Калоян Паргов и Жельо Бойчев от БСП опитаха за влязат в зала "Арена-Армеец" и също поискаха оставката на Томислав Дончев. Паргов се възмути, че неуредиците са допуснати от "хора, които имат претенции да правят електронно гласуване" като изреди освен Дончев общината и  "Информационно обслужване".  "Това вероятно е начин някой да се почувства интересен", коментира Дончев обвиненията.

"Всички колеги ме уверяват, че създалата се ситуация не предполага никаква опасност от подмяна на вота и опорочаване на изборните резултати. Аз не се съмнявам в това", повтори няколко пъти Дончев.

В тази сложна ситуация Столична община успя да се похвали, че е осигурила най-голямата зала в града – "Арена армеец" за обработване на протоколите от изборния ден. Залата е с 12 000 седящи места, с необходими санитарни възли, пише в съобщениетото. В него се уверява, че общината няма оплаквания за липсата на храна и напитки, осигурени са вода, сандвичи, чай и кафе. 

Засега само 25 от секционните комисии са подали изборните си книжа. Решено е затворените членове на секционни комисии да получат допълнително възнаграждение, а утрешния ден да бъде неработен за тях.

Към 16 ч ЦИК продължава да мълчи. Към този час се очаква да започне и извънредно заседание на комисията.