Съюзнически самолети ще могат не само да патрулират заедно с нашите като охрана на въздушното ни пространство, но и да свалят вражески самолети.

Това е записано в проекта за изменение на Закона за отбраната и въоражените сили, който вече е внесен в парламента за разглеждане и който предизвика спорове още с лансирането на идеята - доколко суверенна държава сме, ако допускаме чужди самолети да охраняват границите ни.

Мотивът е, че така България и страните от НАТО ще могат да осъществяват съвместни задачи по Air Policing.

"На Срещата на върха в Уелс държавните и правителствените ръководители на страните - членки на Алианса, отправят препоръка, препотвърдена от министрите на отбраната от срещата им в Брюксел през февруари 2015 г., за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, в това число и на България", е записано от вносителите на проекта.

В основата на промяната е чл. 130 от закона, в който в момента е записано, че "охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия". С новите текстове се допълва, че това става "самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави".

Въоръжените сили на съюзническата държава също ще могат да използват оръжие и бойни средства на наша територия. Това обаче ще става с разрешение на военния министър по предложение на началника на отбраната. 

Съвместната охрана ще се осъществява след сключен международен договор. Ако обаче са на лице форсмажорни обстоятелства, т.е. при охраната трябва да се предприемат неотложни действия като стрелба или сваляне на вражески самолет, това ще става при условия и по ред, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната. 

"В чл. 105, ал. 1 и 2 от Конституцията на Република България е установено, че Министерският съвет осъществява вътрешната и външната политика на страната, както и  че осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и Въоръжените сили. На правителството е възложена и преценката относно разрешаване преминаването през или пребиваването на съюзнически сили на територията на страната за изпълнение на задачи, произтичащи от съюзнически договор. Това правомощие е залегнало в чл. 12 от Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили", пише още в мотивите към проекта.

Така дефакто се избягва ролята на парламента. В закона е записано, че Народното събрание дава разрешение на съюзническите и или на чуждите въоръжени сили с политико-военен характер да пребивават и преминават през наша територия. МС има същите правомощия, но само когато става въпрос за "изпълнение на съюзнически задължения, произтичащи от международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, с който се създава съюз с политико-военен характер". Т. е. това ще важи за ангажиментите ни към НАТО.