Заедно срещу терора.

Това е основното послание на завършилия днес в турския курорт Анталия двудневен форум на Г-20 – най-развитите и най-бързо развиващите се държави в света.

“Ние, държавите от Г-20, изпращаме послание – по-силни сме от тероризма”, заяви след срещата германската канцлерка Ангела Меркел.

Тя допълни:

“Естествено е, че сега усилията ни са насочени да окажем всякаква помощ, за да бъдат заловени всички престъпници и техните вдъхновители, както и да разкрием престъпната мрежа. Това ние дължим не само на жертвите, а и на сигурността в нашите страни, както и на бежанците, които в голямото си мнозинство бягат от тероризма.”

В приетата от лидерите на държавите от Г-20 декларация се посочва:

“Ние решително и недвусмислено осъждаме всички терористични актове, методи и практики, които при никакви обстоятелства не могат да бъдат оправдани, независимо от мотивите.”

Акцентите в приетата декларация са следните:

Превенция и отпор на тероризма при засилена международна солидарност и сътрудничество

Засилено сътрудничество и обмен на информация с цел замразяване на банкови сметки и имущество на терористи

Строги наказания за всеки, който финансира тероризма

Финансови санкции спрямо държави, които са обвързани с тероризма и с неговото финансиране

Драстично ограничаване на възможностите за придвижване на терористи, които неизменно представляват опасност за държавите, в които се намират, за тези, през които преминават и в страните, в които пристигат

Спецслужбите и разузнавателните централи да си сътрудничат тясно, да обменят информация по движението на заподозрени.

Ефективна охрана на границите и наказателно-правно преследване на нелегално пресичащи граници

Завишаване на мерките за сигурност в глобалното въздухоплаване

Борба срещу пропагандирането на терор, включително в интернет

Централна роля в битката срещу терора се отрежда на ООН.

Държавите от Г-20 се ангажират в битката срещу терора да спазват международното право и Международната конвенция за човешките права, както и правата на бежанците.

Бежанците да имат право на достъп до образование и работа, което да им гарантира нормален живот и интеграция.

Заради зловещите атентати в Париж на 13 ноември за първи път на форум на Г-20 икономическата проблематика остана на заден план, но тя не беше пренебрегната.

Държавните и правителствените ръководители на страните от Г-20 се договориха за програма, която да пресече практиката големи концерни да заобикалят фиска, като регистрират фирми в данъчни оазиси. Новата стратегия предвижда фирмите да плащат данъци там, където упражняват дейността си. Данъчните власти в държавите от Г-20 се задължават да обменят информация помежду си.
Домакин на следваща среща на Г 20 догодина ще бъде Китай, а през 2017 г. – Германия.