"Винаги съм щастлива и развълнувана, когато се върна в България. Когато я напуснах, бях дете на 7 години и още тогава установих, че половината от сърцето ми остана тук." Това каза световноизвестната френска певица Силви Вартан ден преди големия й Великденски концерт в зала 1 на НДК.

В началото на брифинга тя поздрави всички с "Христос Воскресе!" Вартан разказа за заминаването си оттук, за привързаността си към своя брат, който има решаващ принос в кариерата й, за асоциацията, с която дарителски подкрепя различни инициативи в България. Последното дарение е от два апарата - за интензивна терапия за бебета и камера за дезинфекция, осигурена е и поддръжката им. 

Певицата пристигна в София от Токио с музикантите, записали 40-тия й поред диск "Силви в Нашвил". С него тя отново оглави френските класации с палитра от френски шансони до кънтри звученето на митичния Нашвил, Тенеси. Шоуто в НДК е режисирано в САЩ, а цялата продукция е технически сложна и много атрактивна.

На дългата и успешна кариера на 69-годишната Силви Вартан могат да завидят доста музиканти. Тя има 40 млн. продадени копия на албуми, участвала е в 6 филма, краси над 2000 корици на списания, има безброй разпродадени докрай концерти. Дълго време е смятана за секссимвол на Франция, а с първия й съпруг Джони Холидей години наред са най-популярната тамошна звездна двойка.

Дарина, осиновената й дъщеря от България, е вече на 16 г. и е типична тийнейджърка, по думите на самата Силви Вартан, която не пропусна да се похвали с внучката си Илона, която "учи български и е изключително красива". 

Всичко, което правя в живота си, е продиктувано от инстинктивен избор, нищо преднамерено не мога да направя, призна г-жа Вартан. Една от идеите й е да направи диск с български песни заедно с детския радиохор. "Деца с ангелски гласове!", възторгна се пред журналистите тя.