БЕРЛИН – Кошмарът с посегателства срещу жени в Кьолн, Хамбург и Щутгарт продължава вече шести ден. Подадени са 118 жалби в полицията, престъпниците са стотици, а няма нито един задържан.

“Това е възмутителна равносметка”, гневят се граждани.

Най-драматично беше положението в Кьолн, когато стотици хиляди се стекоха на площада пред катедралата, за да посрещнат Нова година, за което Клуб Z съобщи. Над 1000 тъмнокожи мигранти нападаха жени в опит за сексуално насилие, извършени бяха кражби на мобилни телефони, дамски чанти и портмонета.

ЖЕНИТЕ НЕ СА ДИВЕЧ ЗА ОТСТРЕЛВАНЕ

До този момент в тамошната полиция са подадени 90 жалби. Предполага се обаче, че пострадалите са много повече, но от свян не са се оплакали. Сега те са призовани да го сторят. Останалите 28 жалби са подадени в Хамбург и Щутгарт, където в новогодишната нощ също имаше изстъпления на мигранти спрямо жени.

Засега се знае със сигурност, че в Кьолн е имало едно изнасилване, но секспосегателствата са били стотици. Намерили кураж да говорят , потърпевши разказват как са им били късани дрехите, сваляно е било бельото им.

“Беше кошмар, по едно време усетих пръсти във всичките отвори по тялото ми”, разкрива пред “Билд” потресена Габриеле Б.

Студентката Евелин също е станала жертва на сексуално посегателство:

"Бях с пола до коленете. В един миг една ръка ми сграбчи задните части и плъзна под полата ми. Незабавно се обърнах и съзрях едно отвратилно лице".

Евелин споделя, че е седяла с приятели на пейка край Кьолнската катедрала в очакване на новогодишните фойерверки.

“Изневиделица ни обкръжи група мъже, които крещяха нещо на арабски. Започнаха и да викат: “Ку.ви, фъки, фъки!” и “Хей, бейби!” Беше истински кошмар. Ние бяхме заложници на една озверяла тълпа.”

Единственото, което до този момент се знае е, че нападателите са били от държави от Северна Африка и от арабски страни. Сега се проверява видоматериал, заснет от камерите край Кьолнската катедрала. Дори от полицията обаче признават, че много трудно ще се стигне до арести. При над 1000 нападатели, за които се предполага, че са влезли в Германия като турсити или бежанци, които все още не са регистрирани, идентифицирането и залавянето им граничи с абсурд.

По повод издевателствата федералният вътрешен министър Томас де Мезиер заяви:

“Посегателствата срещу жени и извършените престъпления в новогодишната нощ не могат да бъдат толерирани. Тук става въпрос за криминални престъпления. Особено сексуалните посегателства срещу жени са отвратителни. Сега трябва да се изясни дали става въпрос за организирана престъпност, която би могла да се предвиди.”

Де Мезиер призна, че до този момент не е изяснена самоличността на нито един от нападателите, но заяви:

“Надявам се престъпниците да бъдат идентифицирани и да понесат заслужено наказание. Въпреки всичко трябва да е ясно едно – който иска да живее в Германия, е длъжен да съблюдава нашия правов ред и да се интегрира. Ако някой не го направи, ще му отговорим с инструментариума на правовата държава. Не може обаче всички мигранти да бъдат заподозрени априори като престъпници. От друга страна всеки престъпник, все едно от какъв произход е, трябва да понесе наказание.”

Под натиск сега е директорът на полицията в Кьолн Волфганг Алберс, но той отказва да подаде оставка.

За тв WDR днес той заяви:

“Имаше силно полицейско присъствие. На хората се оказваше помощ, доколкото това беше възможно.”

Опроверга го федералният вътрешен министър Томас де Мезиер – полицейското присъствие в новогодишната нощ в Кьолн не е било на нужното ниво, нито са били повикани подкрепления от други райони на страната.

“Полицията не може да работи по начина, както беше в Кьолн. Сега изрично настоявам да се изясни дали изстъпленията са били предварително организирани, дали нападателите действително са били северноафриканци и араби и защо още на 1 януари се твърдеше, че всичко в Кьолн било минало мирно и без напрежение. Сега е нужен категоричен отговор на правовата държава. Длъжни сме да предприемем всичко, за да не се повтарят подобни посегателства”, заяви по националната тв ARD Де Мезиер.