Политологът Иван Кръсте коментира пред Би Ти Ви отношенията между Русия и Турция и възможността тези две държави да се сблъскат на територията на България.

"От какво трябва България да се страхува повече - че Русия ще спре газта, или че  Турция ще пусне бежанците. Това, че сме взаимно свързани, сега ни плаши. Едно от най-страшните неща, които България може да допусне, е Русия и Турция да се сблъскат на нейна територия. Започваме да го виждаме в ДПС и в други политически партии, които се опитват да използват тези сблъсъци за собствена политическа идентичност", каза Кръстев.

Според него опасността от такива заигравания са опасни, защото става въпрос за "две бивши империи, които са били наоколо".

"Всяко заиграване на България с протурска или проруска политика носи огромен проблем", убеден е Кръстев.

Според Кръстев, проблемът с неработещите институции не е само в България.

"Недоверието към политическите елити като цяло е обща тенеденция. Хората имат усещането, че никой не мисли за тях. Много често се появяват страхове и излизат на улиците. Разбира се, че са основателни тези страхове. Поставете се на мястото на тези жени в Кьолн. Проблемът е, че когато хората са на улиците, това поражда страхове и от другата страна. Смисълът на институциите е да не се оказват хората един срещу друг по улиците. Защото утре може да има сблъсък. Когато хората радикално се опитват да решат своите проблеми, те създават проблем на друга част на обществото. Не всички са участвали в преследването на жени в Кьолн", каза Кръстев.

Според него затварянето на границите на Европа, за каквото се говори все по-често, не е толкова проста работа.

"Границите трябва да се пазят по друг начин. Въпросът е какво правиш с тези хора извън Европа, за да ги задържиш там", убеден е Кръстев.

Според него проблемът е не само, че ние сме бедни, а и че около нас има бедни страни.