"Делян Пеевски е бил проверяван и ревизиран от много, много други органи."

Това заяви днес пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. Това е второто интервю на главния прокурор само за два дни, първото беше пред бТВ.

Думите му бяха част от отговора на въпроса работи ли се по сигнала за комбината "Химко" във Враца, изпратен от американския инвеститор Ян Аронов.

"Първото, което се прави, е да бъде идентифициран подателят, което се оказа трудна задача. Второто - да бъде идентифицирана компанията, която той управлява. Също се оказа трудна задача. Трето - да бъдат проверени действията на синдика и установяване на лицата, които той назовава по един или друг начин. Проверката е възложена на ДАНС", каза Цацаров.

"Химко" бе купен от Пеевски", продължи водещата.

"Аз, прокуратурата или кой продаде "Химко" на Пеевски, или някой друг?", отговори с контравъпрос Цацаров. По време на интервюто той на няколко пъти използва този похват. "Протестна мрежа" ни засипа със сигнали за имотното състояние на Пеевски. Впоследствие ваши колеги ни засипаха със сигнали за имотното състояние на членове на "Протестна мрежа". Пеевски е бил проверяван."

ПЕЕВСКИ НА РАЗПИТ ЗА ЧЕНАЛОВА

Пеевски е един от двамата собственици на медии в България, изтъкна Цацаров. Другият е Иво Прокопиев. Те бяха споменати от обвинител номер 1 в отговори на различни въпроси.

"Това са два клана, които са в постоянно противоборство, - каза Цацаров. - Сякаш свикнахме, че нормалната работна атмосфера е тази, около която се генерират скандали. Ние сме работното упражнение на политици, на много медии, на много собственици на медии. Всъщност те в България не са много. Сещам се за двама - имат си проект в сивата икономика. Имат си и свои проблеми, които решават на наш гръб."

Водещата изброи колко хора досега са искали оставката на Цацаров - Волен Сидеров, Христо Иванов, Радан Кънев, протестиращите пред Народното събрание.

"Няма да ви стигне времето за интервюто, за да ги изброите. А защо да си тръгвам? Защо да им доставям това удоволствие? Настроен съм така, че когато мисля, че правя нещо в правилната посока, го правя. Не ме карайте да мисля за оставка, защото така пише в "Капитал", отвърна Цацаров.

ФРЕНСКИЯТ ПОСЛАНИК: НЯМА ПРОКУРАТУРА, ИМА САМО ГЛАВЕН ПРОКУРОР 

"Защо не питате защо, когато КТБ беше в своя пик - нямам предвид агенция ПИК - силната вражда между собственика на "Капитал" и собственика на банката бе на страницата на вестника? Започнахме действия и прокуратурата стана лоша. Дайте да не отделяме толкова време на семейство Прокопиеви, колкото на Радан Кънев. И другият собственик на медии не го заслужава", продължи първият обвинител на републиката.

Цацаров бе помолен да коментира думите на бившия правосъден министър Христо Иванов, който при оставката си заяви, че си отива с облекчение, защото в страната имало върховенство на главния прокурор.

"Нямам впечатление, че Христо Иванов го направи с облекчение. Нещо повече - мисля, че при него имаше доста голяма разлика между поведението и използваните думи в зависимост от мястото, където го правеше. Когато хората излязат на парламентарната трибуна, нещата са различни. Бил съм на разговори между Иванов и премиера. Има разлика между поведението на публично място и премиерския кабинет, но няма да влизам в подробности."

Запитан за обвиненията на Радан Кънев, прокурорът отговори по следния начин:

"Радан Кънев не е случил на главен прокурор. Аз няма да стоя и да мълча, когато Радан Кънев си плакне устата с тази тема."

Записите на разговори между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янеаа са манипулация, смята Цацаров. Те са на определени сили, които целят дестабилизация и няма защо да им се обръща внимание.

"Вижте, имате две записани каки, имате платформа "Болканлийкс". Кой държи тази платформа? Имате записи. Тези записи не са СРС. Какво да разследвам? Сценарият е ясен. Защо е толкова словоохотлива тази дама (Ченалова - б.р.) по време на разговорите, а тогава, когато показанията й трябва да бъдат записани от протокола, единствене й думи са "не знам", "не помня"?

ЧЕНАЛОВА ОБЯВИ, ЧЕ ЦАЦАРОВ ПРИТИСНАЛ ШЕФКАТА НА СГС ДА ОСЪДИ ЦВЕТАНОВ

Относно критиките на ЕС в новия мониторингов доклад Цацаров коментира, че проблемът при нас не е липсата на присъди за корупция, а липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта.

"Проблемът, разбира се, е в прокуратурата - вечният виновник", иронизира той.

Сотир Цацаров бе помолен да коментира и знаменитата реч на съдия Лозан Панов.

"Страхът е нещо конкретно. Ако от нещо те е страх, то е от тъмнината, от зло куче, от определен човек, от нещо, което може да ти се случи. Няма страх въобще. Кой страх? Страх от кого? Някой го е казал, не мога да цитирам точно кой. Ако говориш - говори изцяло. Ако мълчиш - просто си замълчи. Тази професия не е за страхливи хора."

Екстрадицията на банкера Цветан Василев се бави от сръбските власти, каза в края на интервюто Цацаров. Той сам си зададе въпроси и си отговори сам на тях:

"Искането за екстрадиция на Василев е изпратено отдавна. Мога ли да отговоря от името на сръбския съд? Не. От името на сръбския министър? Не. Бави ли се решението за екстрадиция? Да", каза главният прокурор и  заключи: Ние не можем да направим нищо."