Битката за това кои ще бъдат представителите на републиканците и демократите на предстоящите президентски избори започна вчера, пише британският в. "Индипендънт". На 1 февруари партийните комитети в щата Айова бяха свикани и поставиха началото на избора на кандидати за Белия дом. Защо обаче вотът именно в този щат е от такова голямо значение за надпреварата като цяло?

Това е първият щат, където се провежда вота. Основната причина за важността на Айова е именно защото тя е първият щат, в който се провежда гласуването. Независимо от това, че е малък, нетипичен за останалата част от САЩ и осигурява близо 1% от националните делегати, щатът е първият индикатор за това каква е подкрепата за даден кандидат. Медийният интерес, генериран от ранното провеждане на гласуването, показва, че кандидатите биха могли да си осигурят значително отразяване с по-малки усилия.

Ранното провеждане също така означава, че те имат повече време да синхронизират своите послания и програми в отговор на резултатите, което дава на щата несъразмерно влияние. Айова е знак за това, което предстои.

Близо половината от победителите на партийните срещи в Айова в последствие са избрани за президентска номинация на своята партия, което означава, че щатът не е особено надежден в предсказването на това кой ще получи номинация. Въпреки това надпреварата в щата е индикатор за тези, които със сигурност няма да успеят. От 1972 г. насам няма кандидат на републиканците или демократите, който да е завършил на по-ниско от четвърто място в Айова и да е спечели кандидатурата на своята партия. Няма да е изненадващо, ако някои от многото републиканци, надпреварващи се за президентска кандидатура тази година, отпаднат малко след вота в Айова.

Материалът е публикуван в БГНЕС.