ХОЛГЕР ЩАРК

Айова не е Америка. Населението е предимно бяло, християнско и консервативно. Изборни резултати тук винаги са били нещо специално. Въпреки това при сегашните първични избори е налице послание: САЩ са така разбунени, че вотът през 2016 г. има потенциала коренно да промени цялата страна. Под въпрос е не само американската политика, а откритостта към света и единството на нацията. Наблюдава се битка на културите за бъдещето на Америка.

При републиканците двамата водещи кандидати за Белия дом – Тед Круз и Доналд Тръмп, в Айова събраха заедно над 50 на сто от гласовете. Добрият, макар и не сензационен резултат на Тръмп отстрани и последните съмнения – дали публичните му прояви са нещо повече от виртуално извисяване на една мегаличност с милиони привърженици в социалните форуми. 

Тръмп е предводител на бунта на недостойните. Зад него се сформира армия от гневни воини, които копнеят за една друга, бяла Америка от далечното минало. Една Америка, в която съжителството се определя от основните християнски принципи, в която бракът е само между мъж и жена и където политически противник безнаказано може да се назове "Bimbo" (понятието има две значения – расистко и унизително  за афроамериканци, но и тъпа блондинка – б. р.).

За Тед Круз победа в Айова беше задължителна, той залага на белите избиратели. Различава се от Тръмп по-скоро по стил, отколкото по същество. Взети заедно, двамата с Тръмп получиха подкрепата на повече от половината от симпатизантите на републиканците.

След тази нощ е ясно, че Америка сериозно трябва да се замисли върху този феномен. Най-вероятно Тръмп ще спечели следващите първични избори в Ню Хемпшир. Там той доминира не само при социологическите проучвания, но и в публичните дискусии. Ако републиканците не внимават, той ще завладее партията им – така, както го направи с толкова много недвижими имоти.
Проблемът, който олицетворяват Тръмп и Круз, не би могъл да се реши с един вот. Публичната дискусия твърде много се съсредоточаваше върху  прическата и грубия език на Тръмп. Мнозина смятаха, че стоят над тези неща или просто не му повярваха.

Така се допусна от неговата сянка да се извиси Круз, който е още по-кошмарен идеолог в сравнение с Тръмп.
Настана време обществото да се занимае с тяхната действителна същност, да прозре какво предлагат те. Медиите трябва да престанат да показват Тръмп в най-гледаното време, с надеждата да си осигурят широка публика и вместо това да си гледат съвестно работата: да покажат за какво се обявява Тръмп, да извършват журналистически разследвания на какви методи се дължи икономическият му успех, да разкрият с какви лъжи той прави политика.

Демократите, които след седем години Обама изглеждат уморени, най-сетне трябва да влязат в битка за идеи. Те трябва да демонстрират, че при вота иде реч за нещо далеч по-важно, отколкото "да продължаваме все така". Те трябва да лобират за една открита към света, модерна и справедлива Америка. И това да направят в цялата страна, която досега като безмълвно мнозинство наблюдаваше единствено какво става на сцената на предизборната битка.

Айова би трябвало да е събуждащ камбанен звън. В противен случай САЩ ще са се променили, преди достатъчно хора да са проумели какво става със страната им.

Холгер Щарк е пратеник на сп. "Шпигел" в Айова за отразяване на първичните избори.