Жена от Каталуния, бременна във втория триместър, е била диагностицирана с вируса "Зика", предадоха международните агенции. Това е първият подобен случай в Европа, след като епидемията пламна в Латинска Америка, а вирусът започна да се пренася и от туристи на Стария контитент.

ВИРУСЪТ "ЗИКА" ВЕЧЕ Е В ЕВРОПА

Учените свързват вируса с появата на мозъчни малоформации (микроцефалия) сред неродените бебета в региона, а степента на опасност е висока, защото все още няма разработена ваксина, нито ефективно лечение срещу болестта.

Известно е, че жената скоро се е върнала от Колумбия и най-вероятно се е заразила по време на престоя си там, разказва Би Би Си. По данни на испанското здравно министерство, тя е седмият потвърден случай на заразата в страната, но първата бременна. Поставена е под медицинско наблюдение и състоянието й е добро. Не се знае обаче дали ще има последствия върху плода. На този етап учените нямат информация какъв е рискът за бебетата в различните стадии на бремеността. 

Испанските здравни власти са категорични, че регистрираните случаи на "Зика" няма да провокират разпространение на вируса в страната, защото е внесен отвън.

Междувременно Световната здравна организация препоръча да се ограничи кръвопреливането от хора, които са пътували или пребивавали в района на епидемията, предаде Франс прес. Мерките се налагат след като бразилските здравни власти обявиха случай на пренасяне на вируса чрез преливане на кръв от заразен донор, припомня Ройтерс.

ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ В БРАЗИЛИЯ ЗАРАДИ ВИРУСА "ЗИКА"

В Тексас пък беше регистриран и първият случай на предаване на заразата по полов път.

От началото на седмицата "Зика" е със статут на глобална заплаха, подобна на ебола.