И тази година почитателите на ген. Христо Луков ще организират т.нар. "Луковмарш" в негова чест. Събитието е предвидено за събота, 13.02.2016 г. "Луковмарш" всяка година разделя обществото ни като критиките към проявата вече започнаха от страна на БСП и ДПС.

Ген. Луков определено е фигура, която разделя българското общество. Той е български офицер, министър на войната през 30-те години на XX в., ръководител на Съюза на българските национални легиони. Убит е от бойна група на БКП на 13.02.1943 г.

Също такива фигури обаче са и онези, които са го ликвидирали физически. В началото на 1943 г. БКП взема решение за физическо отстраняване на определелни политици. Изготвен е списък от хора, в които влиза и ген. Христо Луков. Решението е предадено на секретаря на окръжния комитет на БКП в София Методи Шаторов, на ръководителя на бойните групи в града Славчо Бочев, който възлага убийството на Иван Буруджиев и Виолета Якова. 

На името на Якова обаче в София, кв. "Люлин-2",  все още има кръстена улица. По този повод Клуб Z попита депутати от БСП и ДПС за това не смятат ли, че улица с подобно име не трябва да съществува. И ако ще се разграничаваме от ген. Луков не би ли трябвало да се разграничим и от неговите физически убийци, чиито действия са също толкова неприемливи от днешна гледна точка.

"За мен лично е неприемливо търсене в историята на всички тези факти, които за съжаление не са никак малко, които разделят нашето общество. Ние се противопоставяме пред демонстрацията, пред такъв тип прояви като Луковмарш, тъй като считаме, че те са точно носител на крайни виждания, които най-малкото не са европейски и не са в духа на толерантността, която българският народ има".

Това каза депутатът от БСП  Жельо Бойчев, бивш общински съветник в София. На конкретния въпрос редно ли е да има улица, кръстена на името на Якова той отговори:

"Има много улици в България, които имат подобни имена. Не съм го проверявал този факт. От вас чувам, че има такава улица".

Тунчер Кърджалиев (ДПС) призна, че може би е логично да се разграничим както от Луков, така и от неговите убийци.

"Ние живеем априори в правова, демократична държава. От светлината на нашето съвремие аз лично смятам за себе си, че един вид нарушение, незаконни действия не би трябвало да са в основата на решаването на каквито и да са проблеми. И двете са неприемливи, логично е така да се мисли", каза Кърджалиев.

Запознати с делата на общинския съвет в София съобщиха, че темата за смяната на имената на улиците, кръстени на комунистически дейци, каквито все още има в столицата, е повдигана през годините. По една или друга причина обаче до решение не се е стигнало. Въпросът за отношението ни към спорните фигури от миналото обаче със сигурност не е самоцелно ровене в историята. Достигането до обществен консенсус за такива личности би трябвало да е една от общонационалните цели на всички, независимо от тяхната партийна принадлежност.