НИЯ КАРАДЖОВА

Държавата почва да реже предложените от университетите бройки за прием на студенти тази година. Най-засегнати ще бъдат специалностите „Икономика“ и „Администрация и управление“, поясни главният секретар на МОН Красимир Вълчев. По неговите думи вероятно отрязани бройки ще има от всички университети освен от Софийския.

Намаляването на местата за прием ще бъде в резултат на качеството, което университетите дават. То ще се мери през четири критерия, като сред тях са качеството на обучението и реализацията на студентите. Тези данни се вземат от НОИ и в момента присъстват в рейтинговата система на висшите училища. По този начин МОН се надява да се спре тенденцията университетите да обявяват 70 000 свободни места за 50 000 кандидати. Другата цел е да се намали диспропорцията, която в момента има, университетите да извеждат кадри, за които няма място на пазара на труда.

„Надяваме се висшите училища сами да се ориентират и да затворят тези свои специалности, които се представят зле в рейтинга, или пък да подобрят качеството там“, каза заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков. Парите за качество, които са дават на университетите, ще започнат да нарастват от тази година за сметка на субсидията на брой студенти. Зо 2020 година те трябва да бъдат 60 на сто от субсидията на всеки университет. „Вече сме приели по какви коефициенти ще се дават тези пари.

Ректорите могат сами да пресметнат как ще се промени бюджетът им, така че да няма изненадани“, каза Денков. Той поясни също, че ИТ-специалностите, по които има засилено търсене на кадри, няма да бъдат с намалени бройки.

Министър Меглена Кунева заяви, че в най-скоро време МОН ще внесе и пакет от законови промени, чрез които освен ректори университетите ще имат и финансови мениджъри, които ще се занимават с управлението на парите им.