Властите в Киев обявиха инициатива за провеждане на общоукраинска кръгла маса с участието на всички политически сили от всички региони, представители на гражданското общество и на научните среди. Целта ѝ е установяване на диалог и разрешаване на ситуацията в страната. Това бе обявено в съвместно изявление на председателя на парламента и и. д. президент Александър Турчинов, и премиера Арсений Яценюк.

"Днес ние обявяваме инициатива за провеждане на общоукраинска кръгла маса на националното единство. Готови сме да разговаряне с всеки, който има легитимни политически цели и е готов да ги защитава със законни средства – с тези, чиито ръце не са изцапани с кръв. Каним представители на всички политически сили от всички региони, гражданското общество, академичните среди, на диалог по всички въпроси и проблеми, които сега стоят пред украинския народ", се казва в публикуваното в четвъртък на сайта на Яценюк изявление.

Според информацията, сред тези въпроси са: децентрализация на властта, реформа на местното самоуправление, осигуряване на баланс между органите на властта, гарантиране на правата на малцинствата, реформа на взаимоотношенията между държавата и обществото, включително и реформа на съдебната и на правоприлагащата система. Изработените предложения с участието на всички политически сили ще бъдат реализирани от Върховната Рада на Украйна, включително чрез механизмите за изменение на Конституцията и законите на страната.

За да се гарантира най-ефективното протичане на този процес, властите възнамеряват да използват опита на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). "Надяваме се, че всеобхватният характер на ОССЕ, в която участват 57 държави, включително и нашата страна, на САЩ, ЕС и Руската федерация, ще способства за формирането на най-благоприятни условия за провеждане на кръгла маса", се казва в изявлението.