Човек би могъл да си помисли, че най-разумният подход на Римо-католическата църква по отношение на Мадона е да я игнорира – след повече от 30 години нейни провокации, базирани на християнството и сексуалността, тя не изглежда готова да се промени. Нито пък многократните оплаквания на Църквата от нея, очевидно, убеждават публиката да я изостави.

И все пак, това не попречи на епископа на Оукланд да я разкритикува преди концерта на певицата в новозеландския град днес, предава „Гардиън“.

„Няма никакво съмнение за мен, че някои от песните на Мадона са много обидни за християнството и ще бъдат точно толкова обидни и за по-голямата част от вярващите тук“, заяви епископ Патрик Дън, цитиран от „Ню Зийлънд Хералд“.

Изказването на Дън дойде след оплакване от страна на Гох, архиепископа на Сингапур, от миналия месец – тогава турнето Rebel Heart („Сърце на бунтовник“, бел. ред.) бе в азиатската страна.

„Във вярата няма неутралитет – каза духовникът тогава. – Или си за, или си против. Да присъстваш (на концерти на Мадона) само по себе си е свидетелство, че си против. Послушанието към Бога и Неговите заповеди трябва да стои пред изкуството.“

И това становище дойде, въпреки че Мадона свали някои от елементите в шоуто си за концерта в Сингапур – наред с други неща, също и монахини по къси панталонки, танцуващи на пилон.

Епископ Дън се съгласи с архиепископа на Сингапур, въпреки че все пак не призова за бойкот на концерта.

Мадона има дълъг списък с обиди към католическата църква. Нейното турне Confessions („Изповеди“, бел. ред.) от 2006-а беше описано като „богохулно възправяне срещу вярата и оскверняване на кръста“ от кардинал Ерсилио Тонини, изказване, направено с одобрението на тогавашния папа Бенедикт XVI.

„Тя трябва да бъде отлъчена“, добави Тонини.

Тогавашната програма на Мадона включваше подигравка с разпъването на кръста на Христос, чрез изпълнение на песента Live to Tell сред гигантски висящи огледални кръстове. Заради изявата Църквата на Англия се учуди:

„Защо е необходимо някой с толкова талант да изпитва нужда от самореклама чрез обиждането на толкова много хора?“

През 1990-а папата призова за бойкот на турнето Blond Ambition („Руса амбиция“, бел. ред.), в което Мадона симулираше мастурбация, докато пее Like a Prayer, чийто пък оригинален видеоклип – със своите горящи кръстове, госпъл хор и препратки към стигмата – беше обвинен в богохулство.

Площад Славейков