Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова и лидерът на БСП Михаил Миков влязоха в пикантен спор, провокиран от демографската криза. Словесният двубой между двамата се състоя на трибуната в рамките на парламентарния контрол, предаван пряко от БНТ.

"Съжалявам, че вашата партия не е силна и значима. Само една значима опозиция може да даде и значимо управление. Когато във ваше лице виждаме една импотентна партия, тогава това създава проблем при нас, защото търсим опора при други партии".

Това заяви Соколова. Така тя отговори на Миков, който преди това изчете поредната декларация на БСП за демографската криза и отправи критики към управлението за действията му по тази тема.

"Когато говорите за демографска криза, е най-добре да помислите за себе си най-напред. Нуждаете се от нови и активни членове, но те се явяват само при заявяването на нови и продуктивни идеи. Социално икономически проблеми, липса на доверие, липса на перспектива и сигурност и усещане за безсмислен живот - добре е да се замислите за моделите и за начина на вашето управление в продължение на години, които доведоха до изпразване от съдържание и до безсмислие на живота. Когато сте в управлението единственото, което правите, е да мислите за себе си".

С тези думи Соколова продължи да громи БСП. Тя каза още, че ГЕРБ продължава с реформите, а от БСП започват упадъкът и девалвацията.

"Вие спъвате всяко желание у нас да работим заедно. Единственото, на което сте способни, е в петъчния ден да излезете и да направите декларация, с която да се опитате да разгромите всяка стъпка, която прави правителството за стабилността на държавата. Нямам нужда от покана на вашият конгрес. Излъчват го директно и смехът е за цялата страна", каза още Соколова.

Депутатът Таско Ерменков не остана длъжен на Соколова.

"Мисля, че когато се взема думата за декларация от името на група, трябва да се поставят съществени проблеми в обществото. Вие допуснахте тук човек да се изразява по отношение на сексуални дисфункции, репродуктивни невъзможности. Може би подсъзнателно има такива проблеми и затова ги споделя публично“.

С тези думи Ерменков отговори на Соколова, като се обърна формално към водещият заседанието зам.-шеф на парламента Явор Нотев.

В декларацията си Миков посочи, че населението на България намалява със 101 души на ден и с тези темпове през 2030 г. то ще бъде 6,5 млн. Той припомни, че настоящото правителство е намалило парите, давани под една или друга форма за отглежадне на деца.