"Очаквам Барак Обама да продължи да бъде твърд към режима на Раул Кастро и да го принуди да извърши преход към правова държава."

Така коментира специално за Клуб Z от Хавана визитата на американския президент там видният кубински дисидент Гийермо Фариняс. Той е бил арестуван многократно за антиправителствени акции и е обявявал общо 23 гладни стачки. През 2010 г. Европарламентът го удостои с наградата "Сахаров" за свобода на мисълта.

Раул Кастро прие Обама в Двореца на революцията в Хавана.

Дисидентът обаче изтъкна, че с визитата си Обама, който е демократично избран, дава един вид легитимност на едно правителство и един лидер, които не са избрани по демократичен път.

"Но трябва да се примирим с реалността и с факта, че правителството на Обама има правото да преговаря с когото пожелае. Нашата мисия трябва да бъде такава, че тези преговори да доведат до превръщането на родината ми в правова държава. Не трябва да позволим Обама да стане съучастник на кубинското правителство в тази идеологическа битка", смята Фариняс.

Според него Обама трябва да постави остро въпроса за демократизацията, въвеждането на многопартийна система и освобождаването на политзатворниците. Разбира се, трябва да бъде засегната и темата за пазарната икономика.

"Кубинският народ вече няма търпение да види всичко това да се случи. Ако Раул Кастро се бави с реформите, Куба е пред социален взрив, защото положението й е вече катастрофално. И ще стане много страшно", допълни дисидентът.

Той е сред противниците на режима, поканен утре на срещата с Обама в американското посолство. Фариняс се надява, че властите няма да му попречат да иде там, макар че при една диктатура всичко е възможно.

На срещата е поканена и Берта Солер. Тя оглавява "Дамите в бяло" - организацията, включваща майки, съпруги и сестри на политзатворници. Вчера, часове преди кацането на Обама в Куба, тя и още няколко нейни съратнички бяха бити от полицията и арестувани, защото скандираха "Свобода!"

"Всички бяха пуснати няколко чааса по-късно. Но този режим си позволява да бие дори жени. В момента Берта Солер си е вкъщи и пак ще излезе на шествие. Полиция обаче е обкръжила дома й и не я пуска да излезе. Ще видим утре дали ще я пуснат при Обама", каза Гийермо Фариняс.

Самият той ще поиска утре от американския президент да продължи с твърдите си искания към режима в Хавана.