Терористичните атаки в Брюксел от вторник ни напомнят, че „Ислямска държава“ е гъвкав и адаптивен противник. Нейните бойци могат да действат в силно охранявана среда и да бъдат една стъпка пред антитерористите, докато планират отмъщенията си срещу Европа, както и САЩ, за действията им срещу „Халифата“.

Разбира се, Европа, САЩ и много от техните съюзници досега отговаряха: близо 23-те хиляди успешни въздушни удара от 2014 година насам разредиха редиците на ИДИЛ дотам, че терористичната групировка намали заплатите, ограничи запасите си от храна и мобилизира и децата да се бият. Но САЩ, НАТО и техните съюзници в региона използват и други асиметрични тактики срещу терористите. Ето пет стъпки за унищожаването на ИДИЛ веднага:

1.Използвайте верните думи

ИДИЛ не е „радикален ислям“. "Хамас", "Хизбула", "Фатах", "Мюсюлмански братя" – това са радикални ислямски групировки. Те прибягват до въоръжена борба и тероризъм, за да постигат целите си. Но в същото време те са силно политизирани организации, които имат вътрешни правила, стандарти и норми на поведение. "Хамас" и "Хизбула" се съобразяват с правилата на геополитиката. С тях може да се преговаря и действията им могат да бъдат обяснявани.

ИДИЛ е напълно различно животно – религиозна секта, която е много по-крайна от най-крайните ислямистки групировки от миналото. Сектата ИДИЛ се кланя пред олтара на безкрайния апокалиптичен джихад, според който всяко масово убийство, изнасилване или самоубийствен атентат срещу враговете, е форма на религиозно почитание, равна на молитвата.

Участието в джихада до края на живота се приема за по-голямо религиозно задължение от благотворителността, постенето, молитвите, поклонението и петте стълба на исляма. Да, ИДИЛ е терористична бунтовническа армия, която иска да установи халифат, но истинската крайна цел на групировката изобщо не е политическа: ИДИЛ вярва, че с помощта на джихада ще дойде Съдният ден. Това не е истински ислям. Това е покварен вариант, който пренебрегва продължилото векове постепенно обръщане към толерантността, уважението, образованието и изкуството, а вместо това страстно се вкопчва в грешния прочит на Корана: този, който твърди, че изнасилването, разрушението и нараняването на деца са най-висша форма на религиозно почитание.

Да се отнасяме към ИДИЛ като към разрушителна религиозна секта, а не като към легитимна религиозно-политическа „радикална ислямска групировка“, не само е по-коректно, но така също разобличаваме изкривения религиозен разказ. Това ще позволи на мюсюлманския свят да отхвърли групировката без да отхвърля вярата – и може да накара онези мюсюлмани, които снабдяват и подпомагат ИДИЛ, да се запитат дали не рискуват да изгубят душите си като съучастват.

2.Спрете да обвинявате исляма. Атакувайте сектата

Мюсюлманският свят е единствената крепост срещу ИДИЛ. Няма да победим групировката с туитовете на Държавния департамент; ще ги победим като поведем колективния глас на световното мюсюлманско население. Ако мюсюлманите по света отрекат легитимността на ИДИЛ, и работят заедно със САЩ и съюзниците им, за да изкоренят потенциалните терористи от техните общества, влиянието на групировката драматично ще намалее.

За да направим това, трябва да признаем, че хората в ислямския свят не са проблемът или заплахата; че те са жертвите на ИДИЛ. Те са съюзниците, заради които водим тази битка.

И докато отвратителното политическо говорене срещу мюсюлманте не спре, ИДИЛ ще е големият победител. И ИДИЛ, и "Ал Кайда" искат да докажат на мюсюлманите, че Америка е най-големият им враг. Да отнемем това оръжие от врага! Нашите ценности се базират на толерантност и уважение и ако се научим да даваме капчица от тези ценности на 1,6-те милиарда мюсюлмани по света и да подпомагаме усилията им да отхвърлят тази секта, тогава ИДИЛ може да бъде съкрушена.

3.Отвържете спецчастите

В момента, що се отнася до ИДИЛ, американските специални сили са използвани предимно за събиране на разузнавателна информация, за спасяване на заложници и за залавяне на високопоставени терористи. Тези части могат да се използват по-ефективно.

"Халифатът“ на ИДИЛ всъщност е поредица от островни градове и села, свързани с пътища и маршрути за доставки. Отрежете тези връзки и образът на единната територия на ИДИЛ ще се превърне в парченца от населени територии. Пентагонът наскоро идентифицира най-гъсто населения регион на ИДИЛ в Ирак като магистрален коридор между Мосул и сирийската граница. Как да я разрушим? Наредете на обучени иракски и кюрдски сили заедно със спецчастите на САЩ да извършат атаки с тежко въоръжение срещу магистралите на групировката. Тези 100-членни местни части, всяка от които с 25 американски съветници, подкрепени от тактически въздушни удари, биха могли да мародерстват в тила на ИДИЛ за период от 24 до 96 часа – така изведнъж ще променят играта.

Хеликоптери ще ги превозят, ще скочат с парашути или ще бъдат свалени на импровизирани писти от самолети C-17. Тези сухопътни части не само ще прережат доставките, но и умишлено ще провокират сражения с висока концентрация на терористи – така ще отворят рани, които ИДИЛ ще бъде принудана да запушва. След като терористите изпълзят от техните скривалища, насочени въздушни удари ще покосят всяко едно превозно средство, танкове, пехота или камиони-бомби. Удари, които са насочени срещу множество цели на стотици километри една от друга и в различни дни, ще направят на пух и прах логистиката на ИДИЛ.

4. Започнете мащабна кибервойна

В момента Агенцията по национална сигурност не е склонна директно да атакува основни и ценни източници на информация, като сървъри на противника и комуникационни мрежи. Тази политика трябва да бъде преосмислена. ИДИЛ използва „тъмната мрежа“ - най-дълбоката, скрита част от интернет – чрез световна мрежа от поддържници. Тази мрежа може да бъде прерязана от координирана акция за затваряне на множеството компютърни сървъри по света, които поддържат скритите онлайн операции. Както вирусът "Стъкснет" покоси иранските компютри, които поддържаха ядрената програма на страната. По същия начин американското киберкомандване трябва да идентифицира и да неутрализира компютърните връзки, които поддържат медиите на ИДИЛ и мрежата от фенове по света.

След като киберкомандването атакува и след като поеме контрол върху сървърите, може да започне да разпространява идеологическа контрапропаганда по същите мрежи. Представете си всички страници на ИДИЛ по света, по едно и също време да покажат съобщението: „Вие сте враг №1 на исляма. Предайте се!“

Проектът за изследване на асиметричния тероризъм, където работя, проучва и атакува тъмната мрежа на ИДИЛ вече повече от година с променлив успех, но това е задача преди всичко на киберкомандването на САЩ, което все още не е започнало глобална киберкампания срещу терористичната групировка.

5. Подгответе процеси за военни престъпления на вода

Камарата на представителите на САЩ и държавният секретар Джон Кери обявиха тази седмица, че ИДИЛ извършва геноцид срещу християни и йезиди в Близкия изток. Бойците на ИДИЛ са извършили военни престъпления също срещу мюсюлмани, както шиити, така и сунити. Международната общност трябва да отговори смело.

Много бойци на ИДИЛ, след като са арестувани, биват предавани на родните им страни, за да бъдат съдени, или пък са задържани в паянтови затвори, откъдето не е трудно да избягат. Вместо да продължава по този начин, международната общност начело със САЩ трябва да изпраща заловените високопоставени бойци от ИДИЛ на кораби-затвори и да провежда незабавни и сериозни международни процеси за военни престъпления на борда. Тези кораби трябва да са позиционирани срещу бреговете на Диего Гарсия – британски протекторат в Индийския океан. Прокурорите, адвокатите и свидетелите могат да се включват по видео конферентна връзка. Тези кораби трябва да бъдат оборудвани, за да бъдат изпълнявани смъртни присъди още на борда. Ако присъдата е друга, терористите да се транспортират до западен затвор с адекватна охрана.

Трябва да се поръчат и построят модерни кораби-затвори, но трябва да са много по-евтини от Гуантанамо. Трябва да са много трудни както за откриване, така и за бягство. Не е необходимо да добавям, че започването на международни процеси за военни престъпления веднага ще промени имиджа на ИДИЛ – и те от победна армия ще се превърнат в издирвани военни престъпници.

------

* Малкълм Нанс е изпълнителен директор на Проекта за изследване на асиметричния тероризъм и бивш офицер от антитерористичното разузнаване на военноморските сили на САЩ. Коментарът е публикуван в Politico.