Забавен политически сюжет се разигра в сутрешния блок на бТВ днес. Поводът - кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Номинацията е на българското правителство, доминирано от ГЕРБ и с премиер Бойко Борисов.

Жестоката критика към Бокова и екипа й обаче също дойде от ГЕРБ. Неин говорител бе депутатът от управляваващата партия Методи Андреев.

В ефира не липсваше защита на претендентката за високия пост в лицето на избраника от БСП Жельо Бойчев. Въпреки че левицата се води в опозиция и е логично да не харесва правителствените решения, а не да ги приветства.

"В България има сериозна непоносимост към кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Стотици хиляди граждани са на това мнение", обяви Андреев от ГЕРБ.

Той припомни, че екипът, който ще представя българската кандидатура за ООН, излъчен от Министерството на външните работи (МВнР) се състои от 16 души и половината са с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

"След като тези хора са били посланици и са прибрани в България, станали са директори на дирекции, защо те трябва да правят реклама на българката кандидатура? В България и по света има непоносимост към хора, които са служили на комунистическите тайни служби", попита Андреев. 

И зададе още един въпрос - с този си щаб Ирина Бокова "кандидатура за генерален секретар на ООН на България ли е или на Държавна сигурност". По думите му номинацията на кабинета "Борисов" 2 разделя нацията.

В защитна пледоария се впусна социалистът и опозиционер Жельо Бойчев, според когото всъщност в екипа на Бокова работят професионалисти.

"Имаме нужда да покажем, че всички институции застават за кандидатурата на Ирина Бокова. 27 години след прехода се вади тази тема – за едни хора това е проблем, а за други не е", коментира депутатът обвиненията за връзки с Държавна сигурност.

Според него "нацията трябва да се обедини около големи цели", а националният интерес изглеждал по следния начин:

"Ирина Бокова е една много силна кандидатура, г-жа Ирина Бокова беше избрана за ЮНЕСКО, беше презибрана за втори мандат. Госпожа Ирина Бокова натрупа сериозен авторитет в работата си в тази световна институция, има възможността да има лични отношения и контакти със световните лидери, чието мнение е важно при този избор в момента. Като българи трябва да направим всичко възможно да бъде успешна тази кампания".