Карфур” е един голям балон, чиято големина ще се разбере в рамките на 1-2 месеца, а може и много по-скоро. Това заяви за БГНЕС изпълнителният директор на компанията „Биопрограма” Десислав Дионисиев.

Според него фирмата „КМБ България“ дължи много пари и на държавата, говори се за сума от 17-18 млн. лв., а имали и много ипотеки. Веригата е спряла да плаща на доставчици още през 2013 г. и срещу нея има заведени десетки съдебни дела за незаплатени доставени стоки.

„Дългът към нас набъбна до близо 100 хил. лв. и ние спряхме да ги зареждаме. Смятам, че от „Карфур” не са плащали на повечето от доставчиците си, поради което от некоректната фирма смениха зареждащите ги с идеята и на тях да приложат същия номер", казва Дионисиев.

Той обяснява, че през 2014 г. компанията му „Биопрограма” е завела дело срещу фирмата собственик на веригатаи поискали да обезпечат иска си със залог - блокиране на сметки, недвижим имот или друго. Но тогавашният съдия по делото Румяна Ченалова не е разрешила това, декларира Дионисиев. Едва преди седмица и половина от „Биопрограма” са получили решение по него на първа инстанция, че собственикът на „Карфур” е осъден.

Според Дионисиев много от доставчиците могат да бъдат сериозно ужилени, защото не са кредитори от първи, втори, а, може би, дори не и от трети ред. 

В най-големия магазин на Карфур в The MALL на "Цариградско шосе" в столицата могат да се видят предимно празни рафтове. 

Както Клуб Z вече съобщи хипермаркетът вече е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител. В сделката са включени освен хипермаркетът и идеални части от мола, паркинга и парцела, върху който е изграден комплексът. Площта е повече от впечатляваща.

СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ ОБЯВИ ЗА ПРОДАН НАЙ-ГОЛЕМИЯ ХИПЕРМАРКЕТ НА "КАРФУР"

Хипермаркетът е с квадратура от 15 008,5 кв.м. В сделката влиза и 1/2 идеална част от подземен паркинг от 32 252,4 кв.м. 

Наддаването ще започне от 32.308 млн. лева. Срокът за подаването на оферти е до 9 май, а депозитът за участие - 3.2 млн. лв.

(Вижте видеото на БГНЕС от магазина)

"В началото бяхме 168 касиерки, а днес сме само 6", заяви една от служителките в магазина.

Тя обяснява, че при откриването на хипермаркета оборотът е достигнал 900 000 лева, а след това никога не е падал под 300 000 – 400 000 лева на ден.

„Всяка една от нас се отчиташе с оборот от по 18-20 000 лева на ден, а днес ако общо направим 5000 лева, си хвърляме шапките от щастие. Жалко...“, добавя тя.

Според разказа на жената персоналът сам започнал да напуска.

„Втори месец заплатите ни се бавят. След като не можеш да плащаш на доставчиците си рафтовете ти ще останат празни“, казва касиерката.

Гръцките собственици на българските магазини на „Карфур“ имат проблеми не само у нас, но и в съседните страни, където оперират. Миналата година се разразиха скандали в Македония и Албания. Тамошните доставчици също не се получавали пари.