Решението на Министерския съвет за пренасочването на 35 милиона лева, предвидени за реконструкция на столичния Зимен дворец, към изграждането на "Арена Бургас", ядоса представители на зимните спортове в България.

Както е известно, премиерът Бойко Борисов отмени обществената поръчка за мащабен ремонт на залата в "Студентски град". А днес МС даде парите на морския град, където арената бе започната още през 2014 г. с отпуснати 6 милиона от общината. През миналата година обаче строежът забускува. Строител на съоръжението е консорциум, в който е свързваната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98".

Така трябва да изглежда "Арена Бургас"

"Защо ли строим толкова скъпи и неефективни зали с дневен разход около 15 000 лв. И на врабчетата е ясно, че освен с концерти на чужди изпълнители или Световно по волейбол няма как да се напълни залата, написа във фейсбук Мартин Миланов, вицепрезидент на БФ по хокей на лед и член на управителния съвет на федерацията по кънки. - Което само по себе си води до още огромни разходи по време на съществуването на залата в бъдеще. Толкова ли е трудно за 35 млн. лева от Зимния дворец да се направят нови 15 рационални и лесни за издръжка ледени пързалки по цяла България и да се поверят на дадените общини за стопанисване.

Понеже спорт вече няма у нас и издръжката на спортните обекти само с пари от дейността е невъзможна. А ние сме богата държава и ще си купим най-новия и мощен "Мерцедес", а няма да имаме пари за бензин да го караме и ще седи в гаража докато се съсипе с времето, както се случва с повечето спортни обекти в България."

През изминалата зима Зимния дворец домакинства на световно първенство по шорттрек за юноши и девойки и на световно в трета дивизия по хокей, в което българският тим спечели бронзовите медали. По време на откриването на шампионата в шорттрека Кралев обеща пред всички обновено съоръжение:

"Провеждащото се в момента световно юношеско първенство по шорттрек ще бъде последното в Зимния дворец на спорта, преди съоръжението да бъде обновено и готово за нови състезания.“

Красен Кралев

 

 

Днес пред "Дневник" обаче Кралев казва друго: 

"Тъй като не смятаме, че провеждането на международни състезания е приоритет на държавата, подготвяме ново задание за извършване на ремонт, който да приведе залата в готовност за провеждане на тренировки и състезания от държавния календар. Смятаме, че е разумно да бъдат вложени в друг проект с национално значение, докато тече пренаписването на заданието Зимния дворец."

От думите на Кралев излиза, че Зимния ще се използва само за тренировки и вътрешни състезания. Спортове като хокей, фигурно пързаляне и шорттрек обаче се издържат най-вече от домакинства на световни първенства.

"Нещо повече - в новия Закон за спорта има текст, в който е записано, че на федерации с по-малко от 20 клуба вече няма да бъдат превеждани средства от бюджета. Как тогава ще се издържаме?", коментира пред Клуб Z Мартин Миланов. 

Той припомни, че България е домакин на световно първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки през 2018 г. За тогава се планира  и кандидатстване за ново световно по шорттрек за подрастващи.

"За хокея засега няма проблем, тъй като изискванията не са толкова високи. Международната федерация често ни дава първенства, тъй като никъде другаде по света не й излиза толкова евтино, пък и сме добри организатори. За спортове като фигурно пързаляне и шорттрек обаче изискванията са по-високи", добави бившият хокеист.

"Това решение не е целесъобразно, просто не е в интерес на спорта. Кой ще пълни тези зали? Кой ще играе в тях? Струва ли си да ги има за по едно голямо сълбитие на няколко години? Спортистите не могат да тренират в тях, тъй като е много скъпо. Никой не може да дава по 200-300 лева на ден за подготовка там. В никоя от тези арени не можем да проведем световно в зимен спорт, тъй като те не са предвидени за това. А тези малки съоръжения, за които писах във фейсбук, вогат да се видят навсякъде по света. Те са евтини за изграждане и поддръжка, могат да се ползват от професионалисти и аматьори, от малки големи и в тях да работят 2-3-ма души. Докато в големите арени е съвсем друго. Те поглъщат огромни пари всеки ден и аз не виждам къде е възвръщаемостта", каза още Мартин Миланов.

"Арена Бургас" е поредната "многофункционална зала" на България. Такива вече има в София, Пловдив, Русе и в по-малки градове. Има проект за голяма зала и в Силистра, като поне по първоначалния проект тя изглежда доста футуристично.

Общината в Силистра иска да изгради
такава "многофункционална зала"

 

Морският град иска да кандидатства за световно първенство по лека атлетика в зала с новата си арена. Тя ще е дом най-вече на Царицата на спортовете. Според сайта bgathletic.com, залата ще включва мол и офиси, като целта била по този начин да се помага на издръжката й.

"През изминалите години проектът за Зимния дворец в столицата не е реализиран поради възникнали административни процедури и производства. В резултат на това предоставените средства са вложени по банкови сметки на „Академика 2011“ и не могат да бъдат използвани за друга цел. Целесъобразно решение в създадената ситуация е средствата да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект, се казва в днешното решение на Министерския съвет.

 През 2014 г. община Бургас е започнала реализирането на проект за изграждане на многофункционална спортна зала „Арена Бургас“. Общината е осигурила начално финансиране на проекта, след което неговото реализиране е спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта.

Академика 2011“ ЕАД е 100% държавно дружество, в чиито активи са едни от най-големите спортни обекти в България. Ползите за него от участие в проекта са свързани с придобиване на собственост върху спортното съоръжение, както и последващото негово управление. Тези цели кореспондират с провежданата от Министерство на младежта и спорта единна държавна политика в областта на младежта, спорта и социалния туризъм."