Съветът за електронни медии не си избра нов председател на днешното заседание, въпреки че мандатът на Георги Лозанов изтича утре. Самият той от 25 февруари е с подаде оставка и от поста, и от регулаторния орган въобще, но колегите му оттогава на всяко заседание отказват да я гласуват.

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ ВСЕ ОЩЕ Е В СЕМ, НЕ МУ УДЪЛЖИЛИ И ОТПУСКА

Днес Лозанов е помолил Мария Стоянова да го замества на председателския пост. Вероятно тя ще изпълнява функциите до избора на нов председател.

Мандатът на Лозанов и като член на СЕМ изтича на 8 април, но според Закона за радиото и телевизията би трябвало да продължи да изпълнява функциите си, докато Народното събрание не посочи нов човек за мястото. Ако колегите му бяха гласували оставката на Лозанов, парламентът щеше да има едномесечен срок да попълни вакантното място в регулатора. При обикновено изтичане на мандата в закона няма срок за подмяна на кадрите.

В парламента обаче от управляващото мнозинство засега не дават признаци, че имат желание да пратят нови кадри в СЕМ. Мандатът на Анюта Стоянова, която също е квотата на Народното събрание, изтече преди повече от година. Това важи и за Анна Хаджиева от квотата на президента. Росен Плевнелиев обаче още миналата година издаде указ нейното място да бъде заето от говорителката на МВнР Бетина Жотева. По закон обаче тя може да встъпи в длъжност, когато и Народното събрание подмени членовете си в регулаторния орган.

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА ОТ СЕМ ЗАРАДИ ТЕЛЕВИЗИЯ ПИК

Според закона и медийни специалисти, дори СЕМ да гласува оставката на Лозанов, останалите четирима членове на СЕМ могат да продължат конкурсите за избор на нови генерални директори на БНР и БНТ. Този за радиото вече стартира, а за телевизията предстои. 

Медийният регулатор може да заседава и в непълен състав при наличие на "достатъчно присъстващи за взимане на решения". Тоест и при трима участници за решения, изискващи обикновено мнозинство, и при четирима - ако процедурата изисква мнозинство от 2/3, решенията на СЕМ ще са законни.