Нов прочит на части от недалечното ни минало предложиха депутати от БСП в пресен свой законопроект. Акцията им дойде в отговор на искане на избраници от десницата престъпленията на комунистическите режими да се приравнят с тези на нацизма.

Действията на партизаните са справедливи, морално оправдани и достойни за почит, а България не е спасила всички свои евреи. Това се казва в законопроекта за обявяване на авторитарните режими в периода 1923-1926 г. и 1934-1944 г. за престъпни, внесен от депутати от БСП, начело с лидера на партията Михаил Миков.

МИКОВ: ДА ЗАПОЗНАЕМ МЛАДИТЕ С ФАШИЗМА, НЕ САМО С КОМУНИЗМА

Ето какво е записано в чл. 4 на проекта:

"Всички действия на лица, които през посочените периоди са били насочени към съпротива и отхвърляне на авторитарните режими, на фашистката и националсоциалистическа идеология са справедливи, морално оправдани и достойни за почит".

В текстовете не се посочва конкретно кои точно лица се имат предвид, но е очевидно, че става дума за нелегалната съпротива на партизаните от онова време.

ТАСКО ЕРМЕНКОВ: НЯМА ПОМИРЕНИЕ ДОКАТО ПАРТИЗАНИН Е ОБИДНА ДУМА

В чл. 2., т. 6 пък се казва:

"Авторитарните режими са отговорни за приемането, по образеца на нюрнбергското расово законодателство на нацистка Германия, на Закон за защита на нацията и други закони, подзаконови и административни актове по тяхното прилагане, които водят до преследване, обезправяване и отнемане на собственост на българските евреи, както и до депортация на еврейското население от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пиротско".

По този начин БСП заема позиция в един спорен казус - доколко тогавашното българско правителство е имало права на тези земи, които са присъединени към България в резултат от влизането й във войната на страната на Тристранния пакт (този акт също се заклеймява от законопроекта). И доколко на тогавашните български власти може да бъде вменена отговорността за депортирането на 11 343 евреи от Македония и Тракия.

Според мнозина специалисти българската държава в периода на войната само е администрирала тези земи, но не се е разпореждала реално в тях.  Жителите им не са били признати за български граждани и те са били управлявани директно от Берлин.

Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок коментираха законопроекта на БСП като елементарна провокация.

Методи Андреев (ГЕРБ) припомни, че и на 19 май 1934 г., и на 9 септември 1944 г. един от основните "превратадажии" е Кимон Георгиев, който става и министър-председател.

"През 1939 г. България е била в първата петица по износ на храни в Европа. Не знам от 19 май 1934 г. какви са жертвите, има ли такива. Имало е авторитарен режим, защото Конституцията е била суспендирана. Но той не може да бъде обявен за престъпен, защото държавата е получила икономическо развитие. Нека от БСП първо да обяснят защо фалира социализма", коментира Андреев.

Според Мартин Димитров (РБ) проектът на БСП е елементарна провокация. Той припомни, че реформаторите искат пропагандирането на комунизма да бъде записано в Наказателния кодекс (НК) като престъпление така, както е прието вече за фашизма.

"В БСП не искат комунизма да бъде третиран като фашизма. В НК няма нищо за комунизма. Най-много жертви и като период има от комунизма", каза още Димитров.