Докато светът се тресе от разкритията на Досиетата "Панама", скандал зрее и в Организацията на обединените нации (ООН).

Бюрото за вътрешни разследвания към ООН е открило сериозни пропуски и недостатъци в отношенията с представители на неправителствения сектор, свързани с обвиненията за подкуп и корупция, засящащи бившия председател на Общото събрание на ООН Джон Аш, съобщи Ройтерс.

БИВШ ШЕФ В ООН АРЕСТУВАН - ВЗЕЛ ПОДКУП ОТ $ 1,3 МЛН. 

Джон Аш беше задържан миналата година от американските власти за получаване на подкуп в размер на над 1,3 млн. долара от китайски бизнесмени. Рушветът бил в замяна на обещание за съдействие да се открие конферентен център на ООН в Макао.

Докладът на Бюрото, до който екипът на Ройтерс твърди, че има достъп, е от 21 страници и е посветен на одит на организацията, разпореден от Генералния секретар Бан Ки Мун. Проверката е назначена в отговор на обвиненията срещу Джон Аш и още шестима души, срещу които бе разследването в САЩ.

Новият документ дава добра обща оценка на управлението на ООН, но в графата "важни дефицити" са описани взаимоотношенията на нейни служители с неправителствени организации.

Това е най-голямата корупционна криза в ООН след скандала "Петрол срещу храни", който удари организацията по времето на предшественика на Бан Ки Мун - Кофи Анан. Официални лица и дипломати от организацията твърдят, че назряващият скандал показва нуждата от много по-голяма прозрачност в ООН, съобщи още Ройтерс.

Бюрото за вътрешни разследвания констатира, че в ООН има нужда от подобрение на вътрешната комуникация и от прекратяване на бъдещи отношения с неправителствени организации, свързани с делото за корупция от миналата година. Според одита ООН не е проучвала щателно някои от тези организации, а нейни служители са пътували за чужда сметка, подарявани са им айпади, има некоректно оформени или преправяни документи и т.н.

Разкритията поставят под въпрос "честността, независимостта и безпристрастността" на ООН, констатира одитът. Бюрото препоръчва на Бан Ки-мун да въведе ред във връзките на ООН с външни лица и формации и те да бъдат щателно проверявани предварително.